Business Internaţional

Singura direcţie pentru dobânzi e în sus: Şeful băncii ungare OTP Bank Sandor Csanyi: dobânzile ar putea urca chiar până la 7%

Sandor Csanyi

Sandor Csanyi

Autor: Catalina Apostoiu

04.05.2022, 00:05 313

Şeful băncii ungare OTP Bank Sandor Csanyi a declarat la un eveniment recent că „era banilor ieftini“ a luat sfârşit, dobânzile putând urca „chiar până la 7%“, relatează Budapest Business Journal.

Banca centrală a Ungariei şi-a majorat dobânda de referinţă cu 30 de puncte bază la finalul lunii trecute, până la 6,45%, cea mai ridicată dobândă din Uniunea Europeană, după ce forintul a suferit cea mai pronunţată depreciere din Europa, iar strategii au avertizat cu privire la deteriorarea perspectivei legate de inflaţie, potrivit Bloomberg.

Strategii băncii au anunţat că vor scumpi în continuare creditul pentru a stăvili creşterea inflaţiei, despre care aceştia au spus că ar putea atinge în medie aproximativ 9% în acest an, triplul ţintei pe termen mediu a băncii centrale.

Şeful OTP Bank a prognozat o încetinire a ratei inflaţiei la 2-4% nu mai devreme de 2024.

În Polonia, creşterea dramatică a preţurilor de consum şi politica fiscală relaxată au determinat banca centrală a ţării să pornească în cea mai accelerată campanie de majorare a dobânzilor şi drept urmare unii debitori au început să aibă probleme în a-şi rambursa creditele ipotecare. În acest context, guvernul ţării a anunţat un plan de susţinere a debitorilor afectaţi de scumpirea creditului, planul trecând costul ajutorului asupra băncilor.

În faţa nemulţumirii în creştere privitoare la scumpirea rapidă a creditului, autorităţile poloneze vor acum să ofere moratorii de ram­bur­sare a creditelor tuturor debitorilor şi vor cere băncilor să plătească o sumă suplimentară de 3,4 miliarde de zloţi (730 milioane de euro) în următorii doi ani într-un fond constituit pentru susţinerea debitorilor.

Cea mai controversată parte a planului priveşte înlocuirea dobânzii Wibor din creditele ipotecare cu o nouă dobândă de referinţă care urmăreşte mai îndeaproape dobânda principală a băncii centrale.

Măsura este aşteptată să aducă economii de cel puţin 1 miliard de zloţi pentru debitori.

Guvernul estimează că peste 100.000 de gospodării sunt deja nevoite să cheltuiască peste jumătate din veniturile lunare pentru plata creditelor.

În contextul scumpirii crediului la nivel mondial apar întrebări despre cât de departe vor merge banca centrală americană (Fed) şi Banca Angliei cu majorările de dobânzi.

Fed este aşteptat să anunţe în această săptămână o majorare de 0,5%, prima majorare de această amploare din 2000, notează Financial Times.

Acest pas agresiv este doar primul din trei anticipaţi acum de investitori, care cred că Fed-ul trebuie acum să se mişte mai rapid pentru combaterea inflaţiei care se menţine la maxime pe 40 de ani. Investitorii pariază că dobânzile, situate acum între 0,25% şi 0,5%, vor fi majorate la 2,7% până la finalul anului.

Banca Angliei este aproape universal aşteptată să majoreze dobânzile pentru a patra şedinţă consecutivă în această săptămână. Întrebarea este cu cât. Spre deosebire de majorarea agresivă aşteptată din partea Fed, pieţele pariază pe o majorare cu încă 0,25% în UK, ceea ce ar duce dobânda BoE la 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO