Business Internaţional

Siria îl ironizează pe preşedintele Obama: Este "laş" şi "fricos" dacă are nevoie de aprobarea Congresului pentru un atac

Siria îl ironizează pe preşedintele Obama: Este "laş"...

Autor: Iuliana Enache

02.09.2013, 09:38 1028

"Cel care vorbeşte mult nu acţionează", afirmă Souad, o locuitoare din Damasc care, ca mulţi sirieni, a luat în derâdere, duminică, ezitările preşedintelui american Barack Obama, care va consulta Congresul în legătură cu un atac împotriva regimului lui Bashar al-Assad.

"Obama este un laş, el nu a atacat deoarece ştie că preşedintele nostru Bashar este atotputernic", afirmă această angajată a companiei naţionale de electricitate din Ferdaws, în nord-estul capitalei.

În acest cartier din centrul comercial, fiecare îşi continuă treaba fără să se îngrijoreze de zgomotul surd al bombardamentelor intermitente împotriva cartierelor rebele periferice.

Într-o cafenea tradiţională rezervată bărbaţilor, unii par mai preocupaţi să câştige partida de table decât de ultimul discurs al preşedintelui american.

Hassan Azzam, în vârstă de 73 de ani, şi adept al regimului până în măduva oaselor, crede, de asemenea, că Barack Obama este un "fricos" care nici măcar nu este convins de propriile declaraţii.

"Este ca un actor care participă la o piesă de teatru pe care trebuie să o prezinte americanilor", asigură acest membru al Consiliului municipal din Damasc, răsfoind cotidianul oficial As-Saoura.

"L-am văzut, tremura ca o frunză în timp ce vorbea, părea cu adevărat tulburat", a continuat el zâmbind.

Ca multe persoane intervievate în capitală, el este convins că şeful celei mai puternice armate din lume nu a acţionat deoarece se teme de reacţia aliaţilor regimului sirian, în special de iranieni.

"Ei (iranienii) intenţionează într-adevăr să atace Israelul", aliatul Washingtonului. "Iar Obama s-a retras deoarece ştie că în caz de ripostă, Israelul va fi ras de pe hartă", susţine el.

"Să vorbeşti este una, să acţionezi este alta. Îi este teamă de o ripostă a Siriei şi aliaţilor săi împotriva Israelului, protejatul său, care nu poate suporta nici o rachetă", afirmă Ali, în vârstă de 18 ani.

"Obama? Cine este?", întreabă el ironic, împreună cu prietenul său, Mohammad. Potrivit acestuia din urmă, Congresul american, "precum Parlamentul britanic, nu va aproba o decizie de a ataca".

Într-o primă reacţie oficială la decizia lui Obama de a cere autorizaţia Congresului în vederea unui atac în Siria, adjunctul ministrului sirian de Externe, Faisal Moqdad, a cerut Congresului, care urmează să îşi reia activitatea la 9 septembrie, "să dea dovadă de înţelepciune".

La Mazze, în această zi de o căldură insuportabilă, piscina unuia dintre hotelurile de lux din acest cartier monden din vestul capitalei afişează o situaţie de o normalitate care contrastează cu războiul care se duce la câţiva kilometri depărtare.

Iar angoasa ultimei săptămâni, atunci când se conturau ameninţările cu atacuri occidentale împotriva unor poziţii militare ale regimului acuzat că a ucis sute de civili cu arma chimică, a fost înlocuită, cel puţin în aparenţă, de un sentiment de uşurare şi lipsă de griji.

"Nu l-am ascultat pe Obama", afirmă Line, în fustă scurtă, cu sprâncenele tatuate, purtând ochelari de soare mari şi având unghiile colorate cu ojă roşie. "Nu mă interesează, astăzi vreau la piscină", afirmă ea cu un aer frivol.

Numeroşi sirieni din clasa superioară mergeau la discoteci şi piscine în hotelurile de lux, unele dintre cele mai protejate locuri din capitală.

"Uitaţi-vă la colega mea, ea a venit din Liban să asiste la atac şi atacul nu s-a produs", afirmă Mirna, în costum de baie şi bând o cafea pe marginea piscinei, desemnâdu-şi prietena.

"Aşa cum (premierul britanic) David Cameron s-a ascuns în spatele Parlamentului, Obama vrea să se ascundă în spatele Congresului", afirmă ea. "El spune: vreau să atac, dar mi-ar plăcea ca cineva să mă împingă să acţionez", ironizează ea.

"Statele Unite nu mai sunt stâlpul lumii, s-a terminat", adaugă această femeie roşcată, convinsă că nu va fi niciun atac.

"Niciun hoţ nu vine să vă bată la uşă pentru a vă spune: scuzaţi-mă, vin să vă sparg casa la ora 05.00 dimineaţa. Dacă voia să atace Siria, putea să facă acest lucru printr-un telefon".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO