Business Internaţional

Siria nu va avea soarta Egiptului, spune preşedintele ţării

Autor: Catalina Apostoiu

31.01.2011, 23:30 19

Preşedintele Siriei Bashar al-Assad, care a moştenit un regimaflat la putere de patru decenii, a declarat într-un interviu încotidianul The Wall Street Journal că va depune eforturi pentruintroducerea mai multor reforme de ordin politic în ţara sa.Aceasta este una dintre puţinele apariţii ale liderului sirian înpresa occidentală, ceea ce indică modul în care revolta violentădin Egipt forţează liderii din întreaga regiune să-şi regândeascămodul de a conduce.

Conform preşedintelui sirian, protestele din Egipt, Tunisia şiYemen vor aduce o "nouă eră" în Orient, iar liderii arabi vor finevoiţi să facă mai mult pentru a veni în întâmpinarea aspiraţiilorîn creştere de ordin politic şi economic ale popoarelor lor.

Liderul sirian, care i-a succedat tatălui său în 1999, amenţinut dintotdeauna un control strict asupra ţării sale,netolerând protestele. Totuşi, Assad a declarat că va dispune demai mult timp pentru a aduce schimbări decât a avut preşedinteleegiptean pentru că poziţiile sale antiamericane şi confruntarea cuIsraelul i-au asigurat relaţii mai bune cu clasa de mijloc apoporului său.

"Siria este stabilă. De ce? Pentru că trebuie să ai legăturifoarte strânse cu credinţele poporului. Aceasta este problemaprincipală", a declarat Assad.

Preşedintele sirian a declarat că va implementa reforme politiceîn acest an menite să iniţieze alegeri municipale, să confere oputere sporită organizaţiilor non-guvernamentale şi să pună bazeleunei noi legislaţii în domeniul media. Assad a făcut deja ajustăripentru a relaxa genul de presiuni economice care au contribuit ladeclanşarea protestelor din Tunisia şi Algeria: Damascul a renunţatla un plan iniţial de a retrage subvenţiile care menţin costurilede trai scăzute pentru sirieni, dar care seacă bugetulnaţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO