Business Internaţional

Sistemele de sănătate din UE trebuie să treacă de la stat la privat pentru a face faţă îmbătrânirii populaţiei

Sistemele de sănătate din UE trebuie să treacă de la stat la privat pentru a face faţă îmbătrânirii populaţiei

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

29.03.2011, 23:48 97

Sistemele de sănătate din Uniunea Europeană au nevoie de reformeample dacă statele membre vor cu adevărat să ofere servicii desă­nătate sus­tenabile populaţiilor în curs de îm­bătrânire, esteconcluzia unei analize rea­lizate de cotidianul de business TheWall Street Journal.

Sursele tradiţionale de finanţare a sec­to­ru­lui serviciilorde sănătate din Europa sunt con­si­derate depăşite şi prea scumpe.Nevoia de ino­vaţie nu a fost niciodată mai urgentă ca acum, însăîn timp ce unele ţări ca Elveţia şi Olan­da promovează schimbarea,altele se opun ori­căror modificări importante. Ideea ser­viciilorde sănătate gratuite, susţinute de stat, este adânc înrădăcinată înmintea majorităţii europenilor.

Rol secundar pentru stat

Reformatorii vor să reducă rolul statului în furnizarea deservicii de sănătate şi să se îndrepte către mediul privat pentru aintroduce un element competitiv. Cei care se opun schim­bării suntconvinşi că un sistem de sănătate fără implicarea statului este unsistem "fără inimă". Bun pentru cei bogaţi, dezastruos pentru ceisăraci. Mulţi consideră însă că în lipsa inovaţiei, sistemelesusţinute de stat se vor prăbuşi sub presiunea populaţiilor în cursde îmbătrânire, cheltuielilor în creştere puternică şi mai recent adeficitelor bugetare ridicate.

Datele statistice prezintă o imagine sumbră. Conform OCDE,Uniunea Europeană va înregistra o creştere de 350% a cheltuielilorcu sănătatea până în 2050, economia urmând să avanseze în aceastăperioadă cu numai 180%.

În aceste condiţii, ce ţări oferă un model sustenabil şieficient în sectorul serviciilor de sănă­tate? Specialiştii dinacest domeniu indică Olanda şi Elveţia drept modele de urmat, încadrul cărora finanţarea vine din mai multe surse, iar pacienţii auun control sporit asupra propriei sănătăţi.

Spre deosebire de sistemele în care statul ad­ministrează şilivrează serviciile precum cel din Marea Britanie, sistemele dinElveţia şi Olanda şi într-o oarecare măsură Germania se ba­zeazămai mult pe un sistem de asigurări private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO