Business Internaţional

Sistemul bancar irlandez a ajuns să coste guvernul 100 de miliarde de euro

Autor: Adrian Voicu

01.04.2011, 10:56 39

Nota de plată pentru eşecul sistemului bancar irlandez s-aridicat la 100 de miliarde de euro, scrie Bloomberg.

Banca centrală a cerut ieri ca patru bănci să îşi măreascărezervele de capital cu 24 de miliarde de euro şi a anunţat căplănueşte ca două dintre acestea să fuzioneze. Guvernul irlandez ainjectat deja 46,3 miliarde de euro în sectorul financiar, punândde asemenea bazele unei agenţii care a plătit peste 30 de miliardede euro pentru creditele ipotecare riscante ale băncilor în ultimulan. Totalul echivalează cu aproape două treimi din economia totalăa Irlandei.

"Aceasta este dimensiunea moştenirii pe care am primit-o", adeclarat premierul Enda Kenny reporterilor. "Pot doar spera că esteultima".

Irlanda încearcă să convingă investitorii, atât cei interni câtşi cei externi, că a reuşit să acopere toate găurile din sistemulbancar, al cărui colapd a lovit puternic ceea ce cândva era cea maidinamică economie din Europa. Guvernatorul băncii centrale PatrickHonohan a declarat că se aşteaptă ca cele două din cele şase băncinedeţinute încă de guvern să intre sub controlulstatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO