Business Internaţional

Sistemul bancar rusesc se cutremură: La numai câteva ore după ce ”banca bogaţilor” Goldman Sachs a anunţat că îşi închide operaţiunile din Rusia, şi JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană, pune lacătul pe afacerile din ţară. Toţi ochii sunt acum pe celelate bănci occidentale care încă operează în Rusia

Sistemul bancar rusesc se cutremură: La numai câteva...

Autor: Ştefan Stan

10.03.2022, 22:36 2984

Goldman Sachs şi JPMorgan Chase au anunţat joi că îşi închid operaţiunile din Rusia, devenind astfel primele mari bănci americane care se retrag în urma invaziei Rusiei în Ucraina şi punând presiune asupra rivalilor pentru a le urma, scrie Reuters. 

Operarea în Rusia a devenit mai dificilă pentru instituţiile financiare occidentale din cauza sancţiunilor internaţionale împotriva acestei ţări.

Deşi băncile europene sunt cele mai expuse la Rusia, şi băncile americane au încă o expunere semnificativă, totalizând 14,7 miliarde de dolari, potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale. 

"Goldman Sachs îşi încetează activitatea în Rusia în conformitate cu cerinţele de reglementare şi de licenţiere", a precizat banca într-o declaraţie trimisă prin e-mail.

JPM a precizat într-o declaraţie: "În conformitate cu directivele guvernelor din întreaga lume, am renunţat în mod activ la business-ul din Rusia şi nu am derulat nicio afacere nouă".

Activităţile actuale sunt limitate şi ajută clienţii globali să abordeze şi să încheie obligaţiile preexistente, să gestioneze riscurile legate de Rusia, să acţioneze ca custode pentru clienţi şi să aibă grijă de angajaţi, a precizat JPM.

Cea mai mare expusă bancă americană este Citigroup, care a declarat miercuri că îşi desfăşoară activitatea de consum în Rusia pe o bază mai limitată, menţinându-şi planurile anterioare de a renunţa la această franciză. 

Citigroup are o expunere totală în Rusia de aproape 10 miliarde de dolari, iar directorul său financiar a avertizat că, într-un "scenariu de stres sever", pierderile sale ar putea fi la jumătate din această sumă. 

Citigroup ar putea fi în măsură să distribuie durerea eventualelor pierderi din Rusia pe parcursul mai multor trimestre, înregistrând cheltuieli pentru a constitui rezerve pentru unele active înainte ca pierderile să fie definitive, a declarat analistul David Hendler de la Viola Risk Advisors.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO