Business Internaţional

Sistemul financiar mondial se află în pragul unei noi crize a creditului

Băncile au ajus din nou în pragul unei crize a creditului

Foto Shutterstock

Autor: Catalina Apostoiu

04.10.2011, 00:04 1274

Sistemul financiar mondial se află în pragul unei noi crize a creditului în condiţiile în care costurile legate de asigurarea obligaţiunilor băncilor din întreaga lume au atins noi maxime record, potrivit The Telegraph.

Costurile asigurării datoriilor (credit default swaps) creditorilor din întreaga lume, inclusiv ţări precum China şi Australia, considerate până de curând ca fiind imune la criză, s-au dublat în ultimele două luni până la niveluri record după criza financiară.

"Asistăm la începutul unei noi crize de credit, însă de această dată criza va fi cu adevărat globală, nu occidentală", a declarat un analist din Londra.

Un raport publicat recent de CreditSights atrage atenţia asupra problemelor tot mai mari cu care se confruntă sectorul bancar chinez, unele estimări plasând proporţia creditelor neperformante ale creditorilor la peste 40%.

Băncile australiene se numără printre cele prinse în noua criză. Costurile de asigurare a obligaţiunilor National Aus­tra­lia Bank şi Australia and New Zealand Banking Group nu sunt departe de dublul nivelului înregistrat cu numai două luni în urmă, după ce săptămâna trecută au urcat la maximele ultimelor 12 luni.

Ca o dovadă a tensionării rela­ţiilor şi a neîncrederii dintre bănci, Re­zerva Federală din New York ar putea cere băn­ci­lor euro­pene ra­por­tări zilnice mai detaliate privind li­chi­di­ta­tea, autorităţile ame­ricane eva­luând mai atent ris­cu­rile gene­rate de criza datoriilor de stat din zona euro, au declarat pen­tru Bloom­berg surse apropiate si­tuaţiei.

Reprezentanţii Fed au dis­cu­tat neoficial cu reprezentanţii unora din­tre cele mai mari bănci europene despre prezen­tarea unor "ra­poarte de lichiditate de a patra generaţie", sau "4G", care ar acoperi posibili factori de vulnerabilitate, pre­cum expu­ne­rea pe contracte valutare swap sau credit-default swap, au arătat sursele citate. SUA au crescut deja numărul de exa­mi­na­tori ai acestor bănci, a arătat una dintre surse.

Lumea financiară se teme tot mai mult de impactul unui even­tual faliment al Greciei asurpa băncilor europene. Secre­ta­rul general al Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a aver­ti­zat că mecanismele de siguranţă financiară ale Europei tre­buie consolidate pentru a se evita "falimente în cascadă, pră­bu­şiri ale băncilor şi riscuri catastrofale pentru economia globală".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO