Business Internaţional

Situaţie din ce în ce mai tensionată între UE şi Grecia

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Mediafax

07.06.2015, 17:28 1677

Guvernul Greciei a cerut în mod oficial, joi seară, Fondului Monetar Internaţional (FMI) amânarea până la sfârşitul lunii iunie a ratelor care au scadenţa luna aceasta, primind un răspuns pozitiv. Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Guvernul de la Atena mai are de primit din partea instituţiilor financiare 7,2 miliarde de euro prin programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro care se încheie în această lună.

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, le-a cerut creditorilor internaţionali să nu impună "condiţii umilitoare" ţării sale, care are nevoie urgentă de fonduri, catalogând planul instituţiilor financiare internaţionale drept "un moment prost pentru Europa", informează BBC News online. El a îndemnat creditorii intrrnaţionali să evite “umilirea” Greciei.

"Negocierile sunt într-o etapă crucială, dar propunerile creditorilor nu sunt realiste. Planul creditorilor este un moment prost pentru Europa, un truc specific negocierilor ineficiente", a adăugat premierul de extremă-stânga.

 

12.09 Martin Schulz: Eşecul negocierilor cu creditorii va avea "consecinţe dramatice" pentru Grecia

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului Europeana a spus că un eşec al negocierilor cu instituţiile financiare internaţionale va avea "consecinţe dramatice" pentru Grecia.

"Pot doar să avertizez Guvernul Greciei să nu refuze mâna care îi este întinsă", a declarat Schulz. "Timpul trece, iar consecinţele eşecului negocierilor ar fi dramatice", a atras atenţia Schulz.

"Guvernul condus de premierul Alexis Tsipras şi partidul Syriza nu sunt responsabili doar în faţa alegătorilor proprii, ci au responsabilităţi şi faţă de întreaga ţară şi faţă de Uniunea Europeană", a spus Schulz.

 

UPTADE 16.28 Juncker exclude posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro, dar îl avertizează pe Tsipras

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exclus astăzi posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro, dar a cerut Guvernului de la Atena să respecte "reguli minime", informează site-ul agenţiei AGI.

"În acest moment, exclud posibilitatea unei ieşiri a Greciei din zona euro", a declarat Juncker în staţiunea bavareză Garmisch-Partenkirchen, unde se desfăşoară summitul Grupului ţărilor puternic industrializate.

"Premierul Greciei nu a prezentat încă nicio propunere alternativă, sper să o facă în viitorul apropiat", a adăugat Juncker.

Potrivit unor surse europene, Jean-Claude Juncker a refuzat, sâmbătă după-amiază, să discute la telefon cu premierul Greciei, Alexis Tsipras, în contextul în care liderul grec nu a respectat termenul-limită pentru trimiterea planului de reforme.

"Premierul Greciei a solicitat sâmbătă o conversaţie telefonică, dar Juncker a refuzat, dat fiind că nu erau progrese în discuţii, iar propunerile promise de partea greacă nu au ajuns joi", a declarat un oficial din cadrul Comisiei Europene. Guvernul de la Atena a anunţat că informaţiile nu sunt adevărate.

Alexis Tsipras se va întâlni miercuri, la Bruxelles, cu preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, anunţă un oficial guvernamental elen, citat de Euronews. Cei trei lideri au discutat prin telefon sâmbătă, stabilind să se întâlnească miercuri la Bruxelles.

Conţinutul conversaţiilor nu a fost dezvăluit, dar cel mai probabil a fost vorba de negocierile dintre Grecia şi Grupul Bruxelles (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO