Business Internaţional

Slăbiciunea dolarului american dă dureri de cap băncilor centrale ale lumii

Slăbiciunea dolarului american dă dureri de cap...

Autor: Catalina Apostoiu

08.01.2021, 00:06 1113

Moneda unică europeană şi yenul japonez flirtează cu valorizări nemaiatinse de ani, în condiţiile în care deprecierea dolarului american creează probleme pentru strategii din întreaga lume, scrie Bloomberg.

Cu siguranţă, urcuşul acestora ar putea fi unul anevoios. Totuşi, strategii spun că euro se îndreaptă către 1,25 în raport cu dolarul, un nivel deasupra căruia moneda nu a mai fost tranzacţionată consistent de peste şase ani, cu Banca Centrală Europeană dovedindu-se dispusă să constrângă avansul euro prin declaraţii.

Yenul, între timp, atrage deja atenţia oficialilor japonezi după ce a atins un maxim pe nouă luni, iar traderii ţintesc încă cel mai ridicat nivel din 2016.

Mişcările celor două monede stau dovadă a influenţei co­vâr­şitoare a dolarului, monedă al cărei coborâş a împins deja yuanul chinez dincolo de un prag cheie, spre neliniştea stra­tegilor din China.

În timpul panicii din martie, forţa dolarului a reprezentat o problemă pentru bancherii centrali, însă de atunci lucrurile s-au schimbat, dolarul coborând susţinut. Un indicator Bloomberg al dolarului a atins cel mai scăzut nivel din februarie 2018 la mijlocul acestei săptămâni, în condiţiile în care investitorii pariază că o redresare a economiei mondiale alimentată de vaccinuri va atrage bani dinspre activele americane. Traderii pariază de asemenea pe stimulente americane mai puternice.

Deprecierea susţinută a dolarului american stârneşte în­gri­jorare în rândul strategilor lumii, care au în faţă riscul ca mo­nedele lor locale să devină prea scumpe în raport cu cea a celei mai mari economii a lumii, punându-le în pericol exporturile.

În Europa, BCE a arătat recent că este dispusă să ia poziţie dacă raliul euro este perceput ca a sta în calea obiectivelor sale de politică.

Avansul scurt din septembrie al euro peste 1,20 în raport cu dolarul a fost întrerupt de comentariul lui Philip Lane, membru BCE, că nivelul euro „chiar contează“ pentru politica monetară.

Când euro a testat din nou pragul de 1,20 în raport cu dolarul la finalul anului trecut, au reapărut temeri că oficialii BCE vor reacţiona din nou. Totuşi, slăbiciunea dolarului a împins moneda unică europeană mai sus, analiştii ajungând la concluzia că atâta timp cât creşterile yenului şi euro sunt graduale şi parte ale unui trend general, aprecierea acestora ar putea continua.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO