Business Internaţional

Slovacia marchează un nou record la producţia auto

Fabrica VW din Slovacia

Fabrica VW din Slovacia

Autor: Catalina Apostoiu

14.01.2019, 00:05 1943

În 2018, de pe liniile de producţie ale construc­torilor auto din Slovacia au ieşit peste un milion de autovehicule, cel mai ridicat nivel din istoria micii economii est-europene, relatează Slovak Spectator. Raportată la numărul de locuitori, producţia slovacă de maşini este de câţiva ani cea mai mare la nivel mondial.

Volkswagen Slovacia, Kia Motors Slovacia, PSA Group Slovacia şi Jaguar Land Rover au produs peste 1.080.000 de unităţi, cea mai ridicată cifră din istoria Republicii Slovacia. În ultimii ani, Slovacia s-a menţinut pe prima poziţie în clasamentul mondial al numărului de autovehicule produs per 1.000 de locuitori. În 2018, în această ţară au fost produse 198 de autovehicule pe cap de locuitor.

„Rezultatele din ultimul an sunt foarte bu­ne, ceea ce bineînţeles ne bucură foarte mult“, a declarat Alexander Matusek, preşedin­te al Aso­ciaţiei Industriei Auto Slovace (ZAP). „Trebuie să fim însă conştienţi că industria auto se va con­frun­ta cu schimbări semnificative în vi­ito­rul apro­piat. Noul an va fi astfel extrem de solicitant“.

Slovacia a devenit un centru al industriei auto europene în care se înghesuie producători mari şi mici. Însă expansiunea nu este lipsită de probleme.

Provocările cărora industria trebuie să le facă faţă includ atât unele de ordin mondial, legate în special de legislaţia privitoare la reducerea emisiilor noilor maşini, dar şi locale, cum ar fi deficitul continuu de forţă de muncă bine calificată, instabilitatea şi gradul redus de predictabilitate al mediului de business, nivelul scăzut al activităţilor R&D şi nivelul redus al dezvoltării mobilităţii.

Reprezentanţii sectorului auto se tem că problemele legate de lipsa forţei de muncă, ineficienţa sistemului de învăţământ, incapabil să genereze forţă de muncă, cât şi presiunile în creştere pentru salarii mai mari ar putea diminua atractivitatea Slovaciei pentru lansarea de noi proiecte în acest sector.

ZAP anticipează că producţia auto a ţării va ajunge la 1,15 milioane de unităţi în acest an, noua fabrică a Jaguar Land Rover din Nitra, care şi-a lansat producţia la sfârşitul lunii octombrie, urmând să contribuie la creştere.

„Dacă nu vom înlătura principalele obstacole din calea dezvoltării industriei auto, aceste rezultate nu vor putea fi susţinute pe termen lung, iar productivitatea sectorului se va înscrie pe o tendinţă descendentă“, a avertizat Juraj Sinay, oficial ZAP.

Industria auto este unul dintre pilonii economiei slovace, reprezentând 13% din PB-ul ţării şi 35% din exporturile acesteia. Direct şi indirect, industria are peste 300.000 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO