Business Internaţional

Slovenia este interesată să participe la extinderea terminalului de GNL al Croaţiei

Slovenia este interesată să participe la extinderea...

Autor: Bogdan Cojocaru

31.03.2023, 00:00 48

Guvernul Sloveniei este interesat să se alăture proiectului de extindere a capacităţii de procesare a terminalului de gaze naturale lichefiate al Croaţiei de pe insula Krk, a spus premierul sloven Robert Golob, citat de SeeNews. „Am discutat despre cum putem face din terminalul de la Krk unul pentru Europa Centrală, şi despre cum Slovenia şi ţările vecine pot coopera“, a spus oficialul.

Terminalul a fost pus în funcţiune pe 1 ianuarie 2021 şi a devenit rapid vedeta regiunii, rol accentuat după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a forţat statele europene să renunţe la gazele ruseşti importate prin conducte.

Slovenia, Ungaria, dar şi ţări mai puternice ca Germania şi Austria au pus ochii pe instalaţiile de pe insula Krk, astfel că în august 2022 guvernul croat a prezentat planuri de invetsiţii de 180 milioane euro pentru creşterea capacităţii terminalului de la 2,9 miliarde de metri cubi pe an la 6,1 miliarde pe an şi construirea de noi conducte. Terminalul ar urma să fie legat de Slovenia mai întâi, apoi de Austria, Germania, Ungaria şi Bosnia. Proiectul de cooperare va fi finanţat cu fonduri europene.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO