Business Internaţional

Slovenia şi Croaţia iau în considerare investiţii comune în extinderea unei centrale nucleare slovene

Slovenia şi Croaţia iau în considerare investiţii...

Autor: Bogdan Cojocaru

31.03.2022, 00:00 91

Guvernul sloven şi cel croat intenţionează să pornească discuţii despre investiţii comune în construirea unei a doua unităţi la centrala nucleară de la Krsko, Slovenia, un proiect care îşi propune să răspundă nevoilor viitoare de energie ale ambelor ţări, a declarat premierul sloven Janez Jansa, citat de SeeNews.

„Există multe posibilităţi de cooperare bilaterală atunci când vine vorba de satisfacerea nevoilor energetice atât ale Sloveniei, cât şi ale Croaţiei.

Ministerele competente vor examina în curând posibilităţile pentru o astfel de cooperare atunci când vine vorba de investiţii comune într-o a doua unitate la Krsko“, a spus Jansa după o întâlnire cu premierul croat Andrej Plenkovic.

În decembrie, directorul operaţional al grupului energetic de stat sloven Gen-Energija, Danijel Levicar, a declarat că compania va lua o decizie finală despre investiţia privind construirea unei a doua unităţi la Krsko până în 2027.

Un singur reactor nuclear nu este suficient pentru a acoperi cererea în creştere de energie a Croaţiei şi Sloveniei, având în vedere deficitul de energie cu care se confruntă întreaga regiune a Europei de Sud-Est (SEE), a remarcat Levicar.

CNE Krsko, situată lângă graniţa cu Croaţia, generează aproximativ 40% din producţia de energie electrică a Sloveniei.

CNE este situată la aproximativ 100 de kilometri de Austria şi operează un reactor de apă uşoară sub presiune Westinghouse cu o capacitate termică de 2.000 MW.

Compania de operare Nuklearna Elektrarna Krsko (NEK) este deţinută în comun de Gen-Energija şi de Hrvatska Elektroprivreda (HEP) din Croaţia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO