Business Internaţional

Soarta dolarului depinde de urmatorul pas al Fed

04.01.2006, 19:31 21

Deprecierea dolarului vine ca urmare a parerilor impartite cu privire la urmatorul pas pe care il va face banca centrala a SUA in stabilirea nivelului ratei dobanzii.

Dolarul a inregistrat cea mai mare scadere in raport cu euro din ultimele trei saptamani din cauza semnalelor ca Fed este pe cale sa puna capat perioadei de majorari a dobanzii de referinta, informeaza Bloomberg.

Dolarul a scazut la 1,1883 $ pentru un euro. Cu o zi in urma, cotatia era de 1,1820 dolari pentru un euro.

"Oamenii asteapta sa vada semne ale unei schimbari in ceea ce priveste politica de stabilire a ratelor dobanzii", a declarat Simon Derrick, director de strategie monetara la subsidiara din Londra a Bank of New York. "Un nivel ridicat al dobanzii a sustinut pana acum dolarul", a continuat acesta. Derrick este de parere ca in urmatoarele luni dolarul ar putea scadea pana la 1,20 dolari pentru un euro.

Banca Centrala a Statelor Unite a crescut luna trecuta rata dobanzii la 4,25%, a treisprezecea crestere consecutiva din iunie 2004. Pe data de 1 decembrie Banca Centrala Europeana a crescut dobanda de referinta la 2,25%, aceasta crestere fiind prima din 2000. In acelasi timp, Banca Nationala a Japoniei a mentinut nivelul dobanzii aproape de zero.

Deprecierea dolarului ar putea fi incetinita de rezultatele unui raport conform caruia productia Statelor Unite a crescut, iar companiile au creat mai multe locuri de munca in luna decembrie.

Un raport al Departamentului de Munca arata ca in luna decembrie au fost angajati 200.000 de noi muncitori, in timp ce media anului trecut a fost de 167.000 de noi angajati pe luna. Economistii sunt de parere ca nivelul somajului va ramane la 5 procente si anul viitor.

"Eu inca mai cred intr-o revenire a monedei americane", spune Richard Grace, strateg al Bancii Commonwealth din Sydney, Australia. "In conditiile unei economii puternice, piata va continua sa cumpere dolari. Euro va ajunge pana la 1,15 dolari pe euro, in timp ce yenul va atinge un nivel de 122 yeni pentru un dolar pana la sfarsitul lunii martie", a previzionat Grace.

Totusi, parerile legate de evolutia monedei americane sunt impartite.

Investitorul Warren Buffett si unele dintre cele mai mari banci, printre care si Deutsche Bank, UBS si Citigroup, nu au mizat pe aprecierea dolarului in 2005. Iar pentru 2006 acestia isi mentin parerea cu privire la evolutia dolarului pe piata.

Warren Buffett, presedintele si directorul executiv al Berkshire Hathaway, a pierdut aproape un miliard de dolari (845 de milioane de euro) cand a pariat pe o depreciere a dolarului in raport cu valute precum lira sterlina, moneda ce a suferit in 2005 cea mai importanta depreciere din 1992. Analisti ai Deutsche Bank, Citigroup si UBS au prevazut ca in 2005 dolarul se va deprecia la un minim record de 1,40 de dolari/euro. Contrar acestei previziuni, dolarul a crescut cu 14,4%, la sfarsitul anului trecut ajungand la o cotatie de 1,1838 dolari/euro.

alexandru.matei@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO