Business Internaţional

Şoc dublu, pentru uzinele franceze şi pentru economia Franţei

Şeful statului francez, François Hollande, este cel mai nepopular preşedinte din istoria ţării. Foto: Hepta

Şeful statului francez, François Hollande, este cel mai nepopular preşedinte din istoria ţării. Foto: Hepta

Autor: Bogdan Cojocaru

11.08.2016, 00:06 2998

Uzinele franceze şi-au redus şi mai mult producţia în iunie, luna în care britanicii s-au dus să voteze în referendumul privind Brexitul. De asemenea, iunie a fost marcată de greve de amploare ale angajaţilor rafinăriilor franceze.

Tot în această lună activitatea sectorului manufacturier a înregistrat cea mai slabă evoluţie din iulie 2015, scrie Financial Times.

Producţia fabricilor s-a redus cu 0,8% în comparaţie cu luna mai, când indicatorul a scăzut cu 0,5%. Cei mai mulţi analişti se aşteptau la creştere. Activitatea din sectorul manufacturier s-a dus în jos cu 1,2%, după un avans marginal, de 0,1%, în mai. Şi aici analiştii se aşteptau la o revenire.

Economia franceză s-a blocat în al doilea trimestru în condiţiile în care gospodăriile au cheltuit mai cumpătat, iar economia a fost perturbată între aprilie şi iunie de un val de greve şi proteste la nivel naţional contra reformelor pe care guvernul intenţiona să le aplice pe piaţa muncii.  Spre comparaţie, fabricile nemţeşti au înregistrat în iunie cea mai bună performanţă din acest an.

O altă veste proastă pentru economia franceză vine din turism: numărul înnoptărilor turiştilor străini în hotelurile franceze s-a prăbuşit cu 10% în iulie. Oficialii din turism spun că vizitatorii din afara Europei au fost descurajaţi de atacurile teroriste recente. Doar ca un exemplu, la sfârşitul lunii trecute 84 de peroane au fost ucise la Nisa, de Ziua Bastiliei, de un camion care a trecut prin mulţime, scrie Reuters. Rata de ocupare a hotelurilor a scăzut cu 12% în iunie, faţă de perioada similară din anul trecut, potrivit datelor companiei de consultanţă de marketing MKG Hospitality. În iulie, numărul de sosiri cu avionul s-a redus cu 10%, conform informaţiilor ForwardKeys.

În anii anteriori, era ceva normal pentru un turist să stea câteva ore la coadă pentru a intra în Muzeul Luvru sau pentru a urca în Turnul  Eiffel. Acum cozile sunt vizibil mai mici.

Franţa este a doua economie ca mărime din zona euro şi un partener comercial important al României.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO