Business Internaţional

Şoc in lumea financiară: Banca Centrală a Elveţiei vrea să apere francul de apreciere cu orice preţ. Vedeţi aici cu cât a scăzut cursul în câteva minute

Şoc in lumea financiară: Banca Centrală a Elveţiei vrea să apere francul cu orice preţ

Autor: Bogdan Cojocaru

06.09.2011, 11:45 10828

Francul elveţian s-a depreciat rapid, iar acţiunile companiilor elveţiene au crescut marţi după ce banca centrală a Elveţiei a anunţat că urmăreşte un curs de schimb de minim 1,2 de franci pe euro, scrie Reuters.

Cursul leu/franc elveţian a coborât cu peste 8%, la 3,53 unităţi, după anunţul Băncii Elveţiei

Cel mai ieftin franc elveţian din ultimele două luni, la cursul BNR

Probleme în Paradis: aprecierea francului elveţian nelinişteşte Saint-Tropez şi alte oraşe europene

Banca a anunţat, de asemenea, că va încerca să ajungă la această ţintă prin cumpărarea de monedă străină în cantităţi nelimitate.

"Supraevaluarea masivă a francului elveţian ameninţă grav economia elveţiană şi aduce riscuri deflaţioniste. Banca va urmări această ţintă cu cea mai îndârjită determinare şi este pregătită să cumpere monedă străină în cantităţi nelimitate", explică instituţia.

Euro s-a apreciat cu 7%, la 1,220 de franci.

Banca centrală elveţiană a indicat că la sfârşitul lunii august deţinea valută echivalentă cu 253,3 miliarde de franci elveţieni, comparativ cu 182,1 miliarde de franci în luna anterioară, diferenţa fiind rezultatul măsurilor luate pentru deprecierea monedei naţionale, potrivit Bloomberg.

Oficialii băncii au devalorizat francul cu până la 16% în raport cu euro de la maximul înregistrat pe 9 august prin reducerea costurilor împrumutului la aproape zero şi creşterea aprovizionării pe pieţele monetare.

"Din punct de vedere al puterii de foc, banca centrală rămâne oarecum împotmolită dacă nu aduce ceva nou precum un prag al cursului de schimb sau o ţintă. Dacă problemele din zona euro se accentuează, şi credem că aşa se va întâmpla, ar putea urma acţiuni mai agresive", spune Geoffrez Yu, analist la UBS.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO