Business Internaţional

SocGen, amendata cu 4 mil. euro pentru tranzactiile lui Kerviel

07.07.2008, 19:50 11

Banca franceza Societe Generale a fost amendata cu aproape 4 milioane de euro (6,3 milioane de dolari), pentru ca a permis unui angajat al companiei sa efectueze tranzactii ilegale in numele sau, scrie BBC News.
Autorul acestor tranzactii neautorizate este Jerome Kerviel, un angajat in varsta de 31 de ani al SocGen, din cauza caruia banca a inregistrat pierderi in valoare de 4,9 miliarde de euro (7,6 miliarde de dolari).
In urma unor controale externe au fost depistate "deficiente grave" in functionarea Societe Generale, institutia fiind acuzata de "neglijenta" si de faptul ca nu a folosit mijloace destul de eficiente pentru depistarea cat mai rapida a fraudelor.
Reprezentantii Comisiei Bancare din Franta, cei care au efectuat controalele, au afirmat si ca sistemele informatice de securitate ale SocGen nu erau destul de performante pentru a preveni producerea unor astfel de ilegalitati.
Tranzactiile neautorizate ale lui Jerome Kerviel ar fi fost facilitate de seful sau direct care nu avea prea multa experienta. Kerviel a fost eliberat pe cautiune si neaga toate acuzatiile care i se aduc: abuz de incredere, falsificare de documente si accesarea ilegala a unor computere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO