Business Internaţional

Socialismul din America de Sud este în criză. Nu s-a ridicat la nivelul promisiunilor: puterea de cumpărare este în scădere, iar oamenii caută vinovaţii

Protestatară la o demonstraţie antiguvernamentală din Venezuela acuzând lipsa medicamentelor contra cancerului şi a medicamentelor în general

Protestatară la o demonstraţie antiguvernamentală din Venezuela acuzând lipsa medicamentelor contra cancerului şi a medicamentelor în general

Autor: Catalina Apostoiu

02.09.2016, 00:06 740

Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, destituită recent, este cel mai recent dintre numeroşi lideri socialişti de succes din America de Sud care şi-au pierdut poziţia. Politicienii de stânga s-au bucurat de un succes enorm în America de Sud în anii 2000. Acum, odată cu prăbuşirea preţurilor ma­teriilor prime, promisiunile electorale ale acestora se duc pe apa sâmbetei, scrie Deutsche Welle.

Farmecul înşelător al socialismului, care a cucerit America de Sud în anii 2000, nu se risipeşte numai în Brazilia. La începutul secolului, partidele de stânga de pe întregul continent câştigau majorităţi în alegerile parlamentare şi prezi­denţiale: Lula da Silva în Brazilia, Evo Morales în Bolivia şi Cristina Kirchner în Argentina.

Aceştia au avut multe în comun chiar de la început: promisiunea unor politici corecte din punct de vedere social, triplul inamic etern capitalism-SUA-oligarhia, o doză de naţio­nalism şi promovarea cultului personalităţii.

Cel mai extrem exemplu este cel al re­vo­luţiei din Venezuela împotriva aşa-nu­mi­tului impe­ria­lism al Nordului şi al lui Hugo Chavez. Pe con­tinent, s-a extins cre­dinţa că im­pe­rialiştii americani şi capitalis­mul acestora se a­flau la originea sărăciei din A­me­rica de Sud. Oa­menii au ajuns astfel să fie con­vinşi că socia­lismul urma să elimine sursa pro­blemelor lor şi să le aducă prosperitate tu­turor. Socia­liştii şi social-democraţii au ajuns să conducă din ce în ce mai multe ţări. Şi într-adevăr au urmat ani de creştere econo­mi­că de pe urma cărora au avut de câştigat şi cei săraci.

Profesorul de ştiinţe politice american Kenneth M. Roberts arată că diferenţa de venituri în ţările din America de Sud s-a redus în perioada 2000-2010. Acelaşi lucru este valabil şi pentru ţările conduse de lideri conservatori, deşi cifrele sunt mai pronunţate în statele cu politicieni de stânga. Roberts concluzionează că presiunile po­liti­ce exercitate de partidele de stânga asupra guver­nelor conservatoare au dus la o reacţie mai pu­ternică faţă de necesităţile celor cu venituri scăzute.

Când Hugo Chavez a murit pe 5 martie 2015, toate cele 12 state sud-ame­ri­cane, cu excepţia Columbiei şi Paraguayului, erau conduse de socialişti sau social-de­mocraţi. Acum, trei ani şi jumătate mai târziu, după 18 ani de socialism, totul este în ruine.

Puterea de cumpărare este în scădere, iar oa­me­nii caută vinovaţii. Ceea ce s-a trecut cu ve­derea în vremurile euforice a fost faptul că multe economii se bazau pe exportul de materii prime.

În schimb, se importau bunuri de marcă din SUA şi produse ieftine din China. Finanţele au început să sufere odată cu scăderea preţurilor materiilor prime, iar preţul bunurilor importate a crescut puternic pe fondul cursurilor de Dar cei din America de Sud nu pun criza numai pe seama promisiunilor făcute de politicienii de stânga, oamenii sunt de asemenea dezamăgiţi de corupţia liderilor.

Declinul Partidului Muncitorilor din Brazilia a început înainte ca criza să devină vizibilă în portofelele oamenilor. Membri de seamă ai partidului au fost judecaţi şi condamnaţi la ani grei de închisoare pentru cumpărarea de voturi în parlament.

Faptul că majoritatea brazilienilor sprijină sau cel puţin tolerează punerea sub acuzare a fostului preşedinte arată că aceştia s-au trezit din visul socialist al unei lumi juste.

Demiterea preşedintelui brazilian a condus la o adevărată criză diplomatică în America Latină, Venezuela, Ecuadorul şi Bolivia rechemându-şi ambasadorii ca semn de protest faţă de ceea ce au caracterizat drept o “lovitură de stat”, scrie Reuters.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO