Business Internaţional

Socurile care lovesc economia Spaniei l-ar putea indeparta pe Zapatero din fotoliul de prim-ministru

25.01.2008, 17:51 11

Cresterea costurilor de creditare si declinul preturilor din sectorul imobiliar incetinesc ritmul de crestere a economiei Spaniei, in conditiile in care alegerile generale, care vor avea loc pe 9 martie, bat la usa, scrie Bloomberg.
Acest fenomen l-a avantajat pe liderul conservatorilor aflati in opozitie, Mariano Rajoy, care - in sondajele de opinie - a ajuns la o cota similara cu cea a lui Zapatero.
Actualul prim-ministru spaniol, ultimul dintr-o serie de lideri politici a caror popularitate a inceput sa fie erodata de efectele crizei americane a creditelor subprime, a incercat sa se repozitioneze in ochii electoratului, propunand masuri de reducere a impozitelor, dar si subventii pentru achizitionarea de locuinte. De partea cealalta, Rajoy spune ca va impulsiona consumul prin reducerea taxelor platite de catre corporatii si prin eliminarea impozitului pe venit in cazul muncitorilor cu venituri foarte mici.
"Zapatero se afla, in acest moment, in defensiva", spune Dragana Ignjatovic, analist politic la Global Insight in Londra. "Incetinirea ritmului de crestere economica este evidenta, iar criza pietei de creditare amplifica si mai mult acest fenomen", a adaugat ea.
Intr-o tara in care 85% din populatie detine o locuinta, turbulentele de pe piata imobiliara se raspandesc, in timp ce cresterea economica ar putea cobori anul acesta pana la 3%, cel mai scazut nivel din 2002 pana acum. Pretul mediu al locuintelor din Spania a urcat in ultimul trimestru din 2007 cu 4,8% fata de perioada similara a anului precedent, cel mai slab ritm din ultimii zece ani, iar anul acesta piata imobiliara ar putea inregistra un declin de pana la 8%, considera analistii Deutsche Bank.
"Oamenii vad o crestere a ratei inflatiei si a somajului, in timp ce valoarea caselor lor este mult mai mica decat estimau ei, iar acest fenomen ii face sa se simta din ce in ce mai putin instariti", a declarat Rafael Pampillion, profesor de economie la Institutul de Administrare a Afacerilor din Madrid. "Fie ca aceste evenimente se intampla sau nu din vina lui Zapatero, oamenii simt cum le scade nivelul de trai si leaga acest fapt cu actualul guvern", a adaugat el.
In acelasi timp, Rajoy face din problemele economice punctul central al campaniei sale electorale, acuzandu-i pe socialisti ca nu au fost capabili sa gestioneze expansiunea economica pe care "au mostenit-o" in 2004. Partidul lui Rajoy militeaza, in acelasi timp, pentru reducerea cu 5% a impozitelor platite de corporatii.
In ultimul sondaj de opinie, dat publicitatii pe 14 ianuarie, Zapatero se afla pe primul loc in preferintele electoratului, cu 43%, fiind urmat indeaproape de Rajoy, cu 40%. Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 1.000 de persoane, avand o marja de eroare de ?3,1%.
Insa, candidatul opozitiei incearca sa reduca decalajul fata de actualul prim-ministru, propunand un pachet de masuri care sa desfiinteze taxele percepute celor care castiga mai putin de 16.000 de euro pe an. O astfel de masura ar elimina taxele pentru aproximativ sapte milioane de angajati spanioli, ale caror venituri nu depasesc 1.000 de euro pe luna.
"Am sa cred acest lucru numai dupa ce am sa-l vad dus la indeplinire", a declarat Juan Jose Merino, muncitor in constructii, care declara ca se incadreaza in categoria celor al caror venit lunar nu depaseste 1.000 de euro. "Daca elimina taxele pe care le ai de platit, cu siguranta vor lua acesti bani din alta parte. De exemplu, daca pretul painii sau al laptelui creste nu faci altceva decat sa te intorci de unde ai pornit", a adaugat el.
Merino spune ca intentioneaza sa "voteze in alb" - sa-si anuleze buletinul de vot - ca un protest impotriva excluderii sale din categoria celor care au beneficiat de pe urma expansiunii economice din ultimii ani a Spaniei.
Peste 3 milioane de noi locuri de munca au fost create, iar rata somajului a ajuns la cel mai jos nivel din ultimii 25 de ani in timpul mandatului lui Zapatero, in timp ce preturile locuintelor aproape s-au dublat in perioada 2000-2007. Intr-un discurs din aprilie, primul-ministru declara ca din punct de vedere economic tara se afla in cea mai buna forma din ultimii 30 de ani.
Insa, dependenta Spaniei de segmentul constructiilor a reprezentat unul dintre punctele vulnerabile ale economiei acesteia. Peste 18% din PIB-ul tarii provine din acest segment, de doua ori peste media din Uniunea Europeana.
In acelasi timp, 95% din creditele ipotecare acordate spaniolilor au rate ajustabile, iar numarul creditelor ipotecare neperformante acordate de Banca Espanol de Credito aproape ca s-a dublat in trimestrul patru din 2007 fata de perioada similara a anului precedent, ajungand pana la 0,5% din totalul creditelor acordate.
Insa, economia nu functioneaza in totalitate impotriva lui Zapatero, cresterea de 3% estimata pentru 2008 fiind suficienta pentru a se putea crea noi locuri de munca si ii va permite Spaniei sa se claseze, pentru al 13-lea an consecutiv, in topul cresterilor economice inregistrate de statele membre ale zonei euro.
"Situatia este mai grava decat era cu trei luni in urma, dar performantele economice nu vor intoarce electoratul impotriva lui Zapatero atat timp cat vor fi create noi locuri de munca", a declarat Jose Carlos Diez, economistul-sef al Intermoney din Madrid.
"Cu toate ca numarul noilor angajati scade, rata angajarii ramane la un nivel ridicat, iar salariile cresc", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO