Business Internaţional

Softbank Corp cumpara Nippon Credit Bank

05.09.2000, 00:00 20



Un grup de investitori in Internet condus de Softbank Corp va putea cumpara actiunile Nippon Credit Bank (NCB), detinuta in majoritate de stat, dupa ce ieri actionarii trebuiau sa-si dea acordul formal pentru vanzarea actiunilor, relateaza Reuters.

Presedintele Softbank, Masayoshi Son, care este considerat initiatorul schimbarilor produse de Internet pe piata japoneza, a spus ca noua banca isi va axa activitatea pe imprumuturile pentru afaceri de dimensiuni mici si pentru initierea si extinderea serviciilor bancare prin Internet. Viitoarea banca va fi numita Aozora sau Blue Sky Bank.

"Este foarte usor sa oferi servicii financiare prin Internet, pentru ca nu trebuie sa misti nimic din punct de vedere fizic", este de parere Son.

Softbank va detine 48,88% din actiunile NCB, in timp ce partenerii sai - compania de leasing Orix Corp si societatea de asigurari Tokio Marine & Fire Insurance Co - vor detine fiecare cate 14,99% din actiuni.Consortiul condus de Softbank a incheiat vineri transferul a aproximativ 110 mld. yeni pentru actiunile NCB.

NCB a trecut in proprietatea statului la sfarsitului lui 1998, dupa ce a intrat in colaps din cauza numarului mare de credite neperformante acordate in timpul exploziei preturilor activelor in urma cu zece ani.

Aozora Bank va avea un capital de 8.200 mld. yeni (77,54 mld. dolari) si va fi condusa de fostul director executiv al bancii centrale, Todayo Honma.

Departamentul de calificare a investitiilor din cadrul agentiei Moody's a ridicat ratingul privind puterea financiara a bancii la E plus de la E, pe baza imbunatatirii capitalului bancii, insa a lasat neschimbat ratingul privind creditele pe termen scurt si lung si a avertizat ca planurile conducerii in aceasta privinta raman neclare.

In ciuda laturii pozitive a preluarii bancii, exista o temere ca Softbank va folosi NCB ca locomotiva pentru a pompa bani in realizarea de site-uri pe Internet, asa numitele "dot.com", desi presedintele Softbank a dezmintit transant aceasta posibilitate.

Guvernul japonez a dat NCB 3.200 mld. yeni si a fost de acord sa cumpere credite a caror valoare a scazut in trei ani chiar cu peste 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO