Business Internaţional

Soia, călcâiul lui Ahile pentru economia Americii: Deficitul comercial al Statelor Unite a atins maximul a 10 ani, în octombrie

Soia, călcâiul lui Ahile pentru economia Americii:...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

06.12.2018, 16:07 159

Deficitul comercial al SUA a crescut la maximul a 10 ani în luna octombrie, pe măsură ce exporturile de soia au continuat să scadă, iar importurile de bunuri de consum au crescut la un nivel record, sugerând că măsurile administraţiei Trump de reducere a deficitului comercial sunt ineficiente.

Departamentul de Comerţ a anunţat că deficitul comercial a crescut cu 1,7%, până la 55,5 miliarde dolari, cel mai ridicat nivel din octombrie 2008. Deficitul comercial creşte de cinci luni la rând, iar datele pentru luna septembrie au fost revizuite, valoarea crescând la 54,6 miliarde de dolari de la 54,0 miliarde de dolari raportate anterior.

În relaţia cu China deficitul a crescut cu 7,1%, până la un record record de 43,1 miliarde de dolari în octombrie.

Statele Unite sunt antrenate într-un război comercial cu China. Washingtonul a impus taxe pe importuri chineze în valoare de 250 miliarde de dolari pentru a forţa concesii pe o listă de cereri care ar schimba condiţiile comerţului dintre cele două ţări. China a răspuns cu tarife de import pentru mărfurile din SUA, inclusiv soia.

În plus faţă de suplimentarea taxelor vamale pentru mărfurile din China, Washingtonul a majorat tarifele pentru importurile de oţel şi aluminiu în Statele Unite în acest an. Sâmbăta trecută, preşedintele Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping au convenit să suspende impunerea de taxe suplimentare pentru 90 de zile, în timp ce negociază o înţelegere pentru a pune capăt litigiului comercial.

Economiştii chestionaţi de Reuters au prognozat că deficitul comercial global va creşte la 55 de miliarde de dolari în octombrie. Ajustat cu inflaţia, deficitul comercial a crescut la 87,9 miliarde dolari în octombrie, de la 87,2 miliarde dolari în septembrie.

În aceste condiţii comerţul va avea, probabil, un impact asupra PIB american în trimestrul patru, alături de imobiliarele în scădere şi reducerea cheltuielilor cu echipamentele, ducând la încetinirea creşterii economice.

În luna octombrie, exporturile de bunuri şi servicii au scăzut cu 0,1%, ajungând la 211,0 miliarde dolari. Exporturile de soia, vizate de China în disputa comercială, au scăzut cu 800 de milioanee de dolari. Exporturile de aeronave şi motoare civile au scăzut, de asemenea.

Importurile de bunuri şi servicii au crescut cu 0,2%, ajungând la 266,5 miliarde de dolari, un maxim al tuturor timpurilor. Importurile de bunuri de larg consum au crescut cu 2 miliarde de dolari până la un record de 57,4 miliarde de dolari, impulsionate de un salt de 1,5 miliarde dolari în importurile de produse farmaceutice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO