Business Internaţional

Soldatul Royal” şi-a găsit job. Fosta tovarăşă de viaţa a lui Francois Hollande debutează în lumea finanţelor, la o bancă promisă chiar de preşedinte

Soldatul Royal” şi-a găsit job. Fosta tovarăşă de...

Autor: Iulian Anghel

20.02.2013, 19:27 415

Preşedintele Băncii Publice de Investiţii (BPI) Pierre Jouyet vrea să o numească pe Segolene Royal, fosta tovarăşă de viaţă a preşedintelui Franţei Francois Hollande, fostă candidată la preşedinţia Franţei în 2007 (când a pierdut în turul al doilea în faţa lui Nicolas Sarkozy) ca vicepreşedinte a instituţiei. Consiliul de administraţie al BPI, instituţie devenită funcţională în ianuarie, trebuie să valideze această nominalizare.

“Ea ar putea juca un rol important în calitate de purtător de cuvânt a BPI”, a explicat preşedintele instituţiei, citat de publicaţia La Tribune, care mai aminteşte că Royal a avut ideea creării unei bănci regionale de investiţii destinată finanţării IMM-urilor, a întreprinderilor mijlocii şi a celor inovative.
 
BPI este un organism public însărcinat cu garantarea finanţării întreprinderilor mici şi mijlocii (pe fondul restrângerii creditării) care a luat fiinţă în ianuarie anul acesta.
 
Înfiinţare BPI este una dintre promisiunile de campanie electorală ale preşedintelui Francois Hollande, ajuns la Elysee în urma alegerilor din primăvara trecută. Crearera sa (după modelul băncilor regionale germane) a fost o idee criticată în Franţa de unii economişti pentru că aleşii regionali vor avea un cuvânt de spus în activitatea băncii. Efortul financiar pentru punerea pe picioare a instituţiei este însemnat – dispune deocamdată de un capital de 42 mld. euro.
 
Royal şi Hollande au fost împreună până acum câţiva ani, cei doi având patru copii în urma acestei relaţii niciodată oficializate. La ultimele alegeri prezidenţiale, Hollande a câştigat preşedinţia Franţei, în vreme ce Royal a ratat, la alegerile legislative, intrarea în Parlament. Presa din Franţa a scris, la acea vreme, că premierul francez Jean-Marc Ayrault şi Partidul Socialist, învingător în alegerile legislative, încearcă să-i găsească lui Segolene Royal un post important.
 
«Salvaţi soldatul Royal» (cu trimitere la titlul unui film în vogă, în urmă cu ceva vreme) este cea mai nouă bătaie de cap a stângii franceze învingătoare, susţinea, în vara trecută, Le Figaro. Royal pierduse fotoliul de deputat în alegerile legislative, ceea ce a fost un şoc pentru ea, potrivit presei franceze.
 
Chiar dacă nu mai erau împreună, preşedintele a încercat să o ajute să câştige un mandat de deputat sprijinind-o în campania electorală, iar intenţia finală era ca ea să fie susţinută pentru fotoliul de preşedintă a Adunării Naţionale a Franţei (camera inferioară a Parlamentului).
 
Situaţia lui Royal a fost cu atât mai interesantă cu cât, înaintea turului al doilea al legislativelor, actuala parteneră a lui Hollande, Valerie Trierweiler, l-a susţinut pe contracandidatul Segoleney Royal, Olivier Falorni, iar presa a scris pe larg de rivalitatea dintre cele două femei. Socialiştii şi preşedintele au fost puşi în mare dificultate de această situaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO