Business Internaţional

Soluţi de criză: Ucraina cere o reuniune de urgenţă a OSCE pentru clarificări despre activităţile militare ruse

Soluţi de criză: Ucraina cere o reuniune de urgenţă a...

Autor: Mihai Draghici

14.02.2022, 00:07 36

Administraţia de la Kiev a cerut, duminică seară, o reuniune de urgenţă a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), pentru clarificarea situaţiei generate de activităţile militare ruse în apropierea frontierelor Ucrainei.

"Rusia nu a răspuns solicitării formulate de noi în virtutea Documentului OSCE de la Viena. Drept urmare, trecem la următorul pas. Cerem o reuniune cu Rusia şi cu toate statele participante, în următoarele 48 de ore, pentru a discuta despre suplimentarea efectivelor militare de-a lungul frontierelor noastre şi în regiunea ocupată temporar Crimeea", a declarat Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, citat de agenţia Ukrinform.

Dacă Rusia vorbeşte serios despre indivizibilitatea securităţii în spaţiul OSCE, "trebuie să respecte angajamentul privind transparenţa militară, în scopul reducerii tensiunilor şi al consolidării securităţii pentru toţi", a subliniat Dmytro Kuleba.

Ucraina a activat oficial, vineri, o clauză a Documentului OSCE semnat la Viena în 2011, referitor la "Măsuri de Încredere şi Securitate", cerând Rusiei să ofere clarificări despre activităţile militare desfăşurate în apropierea frontierelor ucrainene.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a discutat duminică seară cu omologul său american, Joseph Biden. "Am avut o conversaţie de aproximativ o oră cu preşedintele SUA, Joe Biden. Am discutat despre securitate, economie, despre riscurile existente, despre sancţiuni şi agresiunea rusă", a afirmat Volodimir Zelenski, prin Twitter.

Casa Albă a transmis că Joseph Biden a reafirmat, în conversaţia cu Volodimir Zelenski, susţinerea Statelor Unite pentru suveranitatea Ucrainei. "Preşedintele Joseph R. Biden a vorbit astăzi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Preşedintele Biden a reafirmat angajamentul Statelor Unite pentru suveranitatea Ucrainei şi pentru integritatea teritorială a ţării. Preşedintele Biden a transmis clar că Statele Unite vor reacţiona rapid şi decisiv, împreună cu aliaţii şi partenerii, la orice nouă agresiune rusă împotriva Ucrainei. Cei doi lideri au convenit asupra importanţei continuării diplomaţiei şi acţiunilor în sensul descurajării, în contextul acumulării de către Rusia a forţelor militare la frontierele Ucrainei", a comunicat Preşedinţia SUA.

Sâmbătă, Joseph Biden i-a transmis preşedintelui rus, Vladimir Putin, că Statele Unite şi aliaţii vor riposta prin sancţiuni masive împotriva Rusiei, în cazul unui atac asupra Ucrainei, pledând însă pentru continuarea acţiunilor diplomatice în scopul evitării unui conflict militar.

Rusia este acuzată că a mobilizat peste 130.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria. Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au transmis răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate, dar Moscova insistă pentru retragerea trupelor din statele est-europene şi pentru oprirea extinderii NATO spre est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO