Business Internaţional

Soluţie parţială în criza gigantului Agrokor: creditorii vor deveni proprietari ai diviziilor mai profitabile

Soluţie parţială în criza gigantului Agrokor:...

Autor: Catalina Apostoiu

29.12.2017, 09:00 598

Managementul de stat al gigantului Agrokor aflat în dificultate a decis să soluţioneze o parte a problemei datoriilor uriaşe ale acestuia prin transformarea creditorilor companiei în proprietari ai părţilor mai profitabile ale acesteia, scrie Balkan Insight.

La mai mult de opt luni după ce statul croat a preluat controlul asupra Agrokor, managementul de stat a decis să transforme sumele datorate creditorilor în acţiuni ale companiei.

Consiliul creditorilor Agrokor, care include furnizori, deţinători de obligaţiuni şi bănci, a anunţat că este de acord cu această decizie.

Ante Ramljak, administratorul extraordinar al companiei desemnat de către stat, a anunţat de asemenea că dimensiunea grupului va fi redusă şi că acesta va fi transformat în holding. Părţile profitabile ale grupului vor fi reunite în cadrul noului holding care va fi deţinut de către toţi creditorii.

Alte părţi non-profitabile ale grupului vor fi închise î cadrul unor proceduri de faliment. O parte a datoriilor vor fi anulate în acord cu creditorii.

Ramljak a declarat că deţinătorii a 67% din datoriile companiei de aproximatitv 7,4 miliarde de euro trebuie să cadă de acord cu noua soluţie pentru ca aceasta să devină validă pentru toţi. Acesta a adăugat că noul holding şi-ar putea schimba numele.

În cazul ajungerii la un acord, fondatorul Agrokor, omul de afaceri croat Ivica Todoric, nu va mai fi proprietarul majoritar al companiei.

În octombrie, managementul de stat al Agrokor a dezvăluit nereguli contabile masive în cazul companiei, după care Ramljak a formulat acuzaţii penale împotriva lui Todoric. De atunci, poliţia a cercetat locuinţele lui Todoric, familiei sale şi altor foşti oficiali de top ai companiei, arestându-i temporar şi mai apoi eliberându-i pe unii dintre aceştia.

Înaintea acestor acţiuni ale poliţiei, Todoric a plecat în Londra. După emiterea ordin de arest pe numele său, Todoric s-a predat poliţiei din Londra în noiembrie. Magistraţii din Londra vor analiza cazul acestuia în luna aprilie, urmând să decidă extrădarea sa sau preluarea procesului.

Rolul jucat de Agrokor în economia croată este masiv. Veniturile de 6,5 miliarde de euro generate de acesta în 2015 au reprezentat aproape 16% din PIB-ul ţării. Grupul are de asemenea aproximativ 40.000 de angajaţi.

Agrokor are alţi 20.000 de angajaţi în Bosnia şi Servia şi se crede că furnizorii retailerului sloven Mercator, pe care Agrokor l-a achiziţionat în 2014, au aproximativ 70.000 de angajaţi în Slovenia.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO