Business Internaţional

Ce soluţii pun pe masă economiştii: Un venit de bază universal de 1.000 de dolari pe lună pe lună pentru adulţi şi 500 de dolari pentru copii. Economia are nevoie de oameni care să cheltuie mai mult şi să muncească mai puţin

Ce soluţii pun pe masă economiştii: Un venit de bază...

Autor: Eduard Ivanovici

22.03.2020, 14:10 17637

Mai mulţi membri ai Congresului Statelor Unite au sugerat guvernului să lanseze un program de venit de bază universal în contextul situaţiei de urgenţă, ca răspuns la criza prin care trece piaţa de capital, pe care mulţi economişti o consideră a fi precursorul unei viitoare recesiuni la nivel global, potrivit The Guardian.

Venitul de bază universal oferă o anumită sumă de bani din partea guvernului tuturor cetăţenilor unor ţări, indiferent dacă lucrează sau nu. Ideea se vrea implementată în condiţiile în care efectele economice generate de coronavirus ameninţă tot mai mult economia mondială.

O sugestie comună în acest moment implică faptul că fiecare adult va primi 1.000 de dolari pe lună, în timp ce copiii vor primi 500 de dolari pentru următoarele patru luni. Sumele ar putea reprezenta un ajutor imens dacă situaţia actuală persistă.

Karl Widerquist, jurnalist la The Guardian, consideră că argumentele împotriva unui venit de bază universal implică două idei principale: că toată lumea ar trebui să muncească şi pur şi simplu este mult prea scump. Cu toate că aceste argumente au fost dezbătute de zeci de ani, nu se pot aplica în situaţia de urgenţă cu care se confruntă Statele Unite.

În prezent, nu avem nevoie să muncească toată lumea. De fapt, avem nevoie ca o bună parte din populaţie să nu mai muncească deloc. Nu vrem ca cei care lucrează la firmele de food delivery şi asistenţii medicali să se îmbolnăvească şi să meargă la muncă, infestându-şi astfel colegii doar pentru că îşi pot permite să rămână acasă.

Într-o economie în care milioane de oameni trăiesc de pe o zi pe alta, un plan de urgenţă de o asemenea amploare ar putea oferi posibilitatea angajaţilor neesenţiali în situaţia actuală să rămână acasă, încetinind răspândirea virusului. Cu cât vom avea un număr mai mare de oameni care îşi permit să stea acasă cu atât ne va fi mai bine, chiar şi în timp de autoizolare.

Mulţi economişti sunt de părere că economia are nevoie de fluxuri masive de cash. Când vom intra în recesiune, oamenii îşi vor pierde în continuare slujbele şi contractele de muncă şi, în consecinţă, vor cheltui mai puţin. Economia va scădea, veniturile se vor micşora, iar banii vor dispărea efectiv din circulaţie.

Congresul ar trebui să acţioneze acum. O măsură de urgenţă precum venitul de bază universal ar putea fi crucială, putând să ne ajute pe toţi până problema reprezentată de coronavirus va fi soluţionată. Cu cât guvernul va acţiona mai rapid, cu atât ne vom reveni mai repede. Nu avem idee cum va evolua criza, iar ideal ar fi să nu ne gândim ce vom pune pe masă sau ce bani ne vom plăti chiria.

Economia are nevoie bani mai mulţi şi de muncă mai puţină, spune Widerquist. Avem nevoie de oameni care să cheltuie bani şi să muncească mai puţin.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO