Business Internaţional

Şomajul din China face munca la stat atractivă: Un număr record de 7,7 milioane de candidaţi pentru 200.000 de posturi guvernamentale în China. Aspiranţii, tineri proaspăt absolvenţi, vor da examen din ideologia lui Xi Jinping şi din lucrările partidului comunist

Şomajul din China face munca la stat atractivă: Un...

Autor: Valeriu Dănilă

16.03.2023, 10:43 155

Un număr record de persoane din China au susţinut examenul de intrare în serviciul public în acest an, deoarece şomajul în rândul tinerilor a crescut.

Potrivit analizei CNBC a rapoartelor din mass-media de stat, 7,7 milioane de persoane au susţinut examenul în runda de candidatură din 2023, concurând pentru peste 200.000 de locuri de muncă guvernamentale la nivel naţional şi provincial.

Pentru milioanele de oameni care doresc un loc de muncă la guvern, ei trebuie să susţină examenul de intrare în serviciul public al Chinei, care cuprinde întrebări despre ideologia lui Xi Jinping şi raportul pe care acesta l-a prezentat congresului partidului comunist.

Examenul pentru funcţionarii publici din China îşi are rădăcinile în sistemul imperial chinez, datând din secolul al VI-lea.

Statul a extins recrutarea la nivel naţional şi provincial cu aproximativ 15% până la 20%, o decizie „care are drept scop reducerea presiunii şomajului, în special pentru absolvenţii de facultate”, conform unui raport al presei de stat, citându-l pe Zhu Lijia, profesor la Academia Naţională de Guvernare.

Aproximativ două treimi din posturile de funcţionari publici la nivel naţional au fost deschise doar pentru noii absolvenţi sau pentru cei care au absolvit în ultimii doi ani şi nu şi-au putut găsi un loc de muncă, potrivit presei de stat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO