Business Internaţional

Soros: Pentru a evita o nouă Mare Depresiune, trebuie creată o Trezorerie a zonei euro

Soros: Pentru a evita o nouă Mare Depresiune, trebuie creată o Trezorerie a zonei euro

Autor: Vlad Popescu

15.09.2011, 14:14 619

Miliardarul George Soros avertizează că criza datoriilor de stat din zona euro ar putea declanşa o nouă Mare Depresiune dacă liderii europeni nu vor adopta mai multe măsuri "radicale", inclusiv crearea unei trezorerii comune a uniunii monetare, transmite Reuters.

Soros a arătat, într-un articol pentru New York Review of Books şi Reuters.com, că autorităţile trebuie să se pregătească pentru posibilitatea ca Grecia, Portugalia şi, posibil, Irlanda, să fie nevoite să intre în default (incapacitate de plată) şi să iasă din zona euro.
"Se pare că autorităţile au ajuns la capătul drumului cu politica de amânare dusă până acum. Chiar dacă o catastrofă poate fi evitată, un lucru este sigur: presiunea de a reduce deficitele va împinge zona euro într-o recesiune prelungită. Acest scenariu va avea consecinţe politice incalculabile", comentează cunoscutul investitor.

Tot mai mulţi politicieni şi economişti consideră că intrarea Greciei în default este o chestiune de timp, deoarece guvernul elen rămâne constant în urma ţintelor fiscale convenite în acordurile cu UE şi FMI.

Italia şi Spania, afectate de datorii publice mari, de un grad ridicat de îndatorare a sistemului bancar şi de o creştere economică slabă, s-au confruntat în ultimul timp cu presiuni pe pieţele obligaţiunilor de stat.

Ambele economii sunt prea mari pentru a putea fi salvate de Fondul European de Stabilitate Financiară, folosit în cazul Greciei, Portugaliei şi Irlandei.

Pe lângă pregătirea pentru intrarea în default şi ieşirea din zona euro în cazul "ţărilor de la periferie", Soros a recomandat patru măsuri "radicale" de combatere a crizei, respectiv protejarea depozitelor bancare în statele cu probleme, salvarea unor bănci din ţările falimentare pentru a nu risca blocarea activităţii economice, recapitalizarea sistemului bancar european şi plasarea instituţiilor financiare sub supraveghere europeană, şi nu naţională, şi protejarea obligaţiunilor guvernamentale ale celorlalte ţări cu deficite mari.

"Toate acestea costă bani. Nu există alternativă la crearea ingredientului lipsă: o trezorerie europeană cu puterea de a taxa şi de a se împrumuta", a arătat Soros, adăugând că aceasta ar fi singura soluţie de evitare a prăbuşirii sistemului financiar şi intrării într-o nouă Mare Depresiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO