Business Internaţional

Soros: UE este în pragul unui colaps economic, iar o ţară va părăsi cu siguranţă zona euro

Soros: Ieşirea unei ţări din zona euro este probabil inevitabilă. Nu există un "plan B" pentru Uniunea Europeană

Autor: Bogdan Cojocaru

26.06.2011, 16:37 3879

Investitorul miliardar George Soros apreciază că în cele dinurmă unul dintre membrii uniunii monetare europene va renunţa laeuro, iar Uniunea Europană (UE) se află în pragul unui colapseconomic, scrie Reuters.

Soros a îndemnat liderii continentului să elaboreze un plan derezervă pentru a preveni colapsul economic al UE.

Investitorul, devenit faimos după ce a câştigat un miliard dedolari pariind în 1992 împotriva lirei sterline, nu a numit statulcare ar putea ieşi din zona euro. Unii analişti şi investitorispeculează, însă, că Grecia va renunţa la euro pentru a-şi îngrijirănile produse de criza datoriilor prin care trece şi de măsuriledrastice de austeritate pe care le implementează în schimbul unorajutoare financiare externe fără de care ar intra în faliment.

Soros consideră că zona euro are încă de la crearea ei un defectimportant, anume că nu beneficieză de uniune politică sau de unminister al finanţelor comun.

"Euro nu are asigurare contra corecţiilor. Nu s-au făcutaranjamente pentru cazul în care un stat părăseşte zona euro, ceeace în actualele circumstanţe este probabil inevitabil", a spusinvestitorul.

El crede că suprevieţuirea Uniunii Europene este "de interesvital pentru toţi" şi, de aceea, are nevoie modificări structuralepentru stoparea procesului de dezintegrare.

"Încă nu există un plan B. De aceea autorităţile insistă pepăstrarea aranjamentelor existente şi nu recunosc că există greşelifundamentale care trebuie îndreptate. Să fim sinceri. Suntem înpragul unui colaps economic care începe, să zicem, în Grecia, darcare s-ar putea răspândi cu uşurinţă. Sistemul financiar rămâneextrem de vulnerabil", a menţionat Soros.

El a indicat printre măsurile pe care UE le-ar putea adoptapentru evitarea unei catastrofe economice crearea unui bugetcentral mai mare, direcţionarea către Bruxelles a veniturilorobţinute din TVA sau din taxe impuse tranzacţiilor financiare,garantarea băncilor de către o instituţie europenă şi triplarearezervelor fondului de salvare a statelor membre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO