Business Internaţional

Spania, devenită un stat providenţă, supraimpozitează profiturile băncilor şi companiilor de utilităţi pentru a face rost de bani

Spania, devenită un stat providenţă, supraimpozitează...

Autor: Bogdan Cojocaru

14.07.2022, 00:00 922

Spania este cea mai mare ţară din zona euro care impune băncilor o suprataxă excepţională, urmând să facă acelaşi lucru cu companiile de utilităţi din energie, un semn că guvernele europene au pornit în căutare de bani pentru a tempera impactul dureros al creşterii preţu­rilor, scrie Financial Times.

Ce face premierul socialist spa­niol Pedro Sánchez aminteşte de ce se întâmpla în Ungaria în criza an­terioară, cea declanşată de colap­sul financiar din SUA. Atunci, gu­vernul premierului Viktor Orban a impus o suprataxă pe profiturile companiilor străine mari, în special retaileri şi bănci, asigurând că este o măsură excepţională care va fi re­trasă când vremurile vor deveni mai bune. Suprataxa a devenit perma­nentă, iar în criza actuală profiturile marilor companii străine sunt din nou supraimpozitate. În alte părţi ale Europei, unele guverne preferă să taxeze suplimentar profiturile reali­zate de companiile de energie pentru care criza de energie este mană cerească - windfall tax. În Spania, unde guvernul vrea să crească nivelul de trai prin cheltuieli sociale, pre­mierul Sánchez a ales să supraim­poziteze băncile.

Planul acestuia, după cum a explicat el, a fost conceput pentru a limita profiturile băncilor din creşterea ratelor dobânzilor. Decizia a provocat scăderi abrupte ale acţiunilor băncilor spaniole. Acţiunile CaixaBank, Bankinter şi Sabadell au picat cu aproximativ 10% după ce taxa a fost anunţată, în timp ce titlurile Santander şi BBVA, cele mai mari două bănci ale ţării după capitalizare bursieră, au scăzut cu aproape 4%. Suprataxa bancară a venit fără avertisment şi a atras critici puternice din partea analiştilor. „Aceasta este o formă brutală de populism. Argumentul guvernului este că băncile beneficiază de pe urma creşterii ratelor dobânzilor“, a declarat José Ramón Iturriaga, analist la Abante Asesores. „Dar nu a existat nicio compensaţie de la stat în perioada lungă în care ratele au fost negative.“ Printre altele, guvernul intenţionează să folosească fondurile strânse pentru a construi 12.000 de locuinţe în Madrid, pentru a face majoritatea călătoriilor feroviare cu transportatorul stat gratuite între septembrie şi decembrie şi pentru a oferi 2 miliarde de euro în burse şcolare pentru persoanele de peste 16 ani.

Sánchez, care conduce un guvern de coaliţie cu parlamentari din stânga radicală, a declarat că o taxă similară va fi impusă companiilor de utilităţi din energie ca parte a pachetului menit să-i protejeze pe cei mai puţin înstăriţi de impactul inflaţiei şi al creşterii preţurilor la energie. „Solicităm companiilor mari să se asigure că orice beneficii excepţionale obţinute în circumstanţele actuale sunt redirecţionate către muncitori“, a spus Sánchez. Inflaţia din Spania este la cel mai ridican nivel al ultimilor 37 de ani, de 10% în iunie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO