Business Internaţional

Spania devine veriga slabă a Europei

Spania devine veriga slabă a Europei

Autor: Catalina Apostoiu

08.10.2020, 00:05 12352

Cândva o stea în ascensiune a economiei europene, Spania este pe cale să devină veriga slabă a Europei şi ultima ilustrare a motivului pentru care investitorii ar trebui să se apropie cu prudenţă de acţiunile companiilor din sudul Europei, scrie The Wall Street Journal.

Lista în creştere de riscuri cu care se confruntă această ţară stârneşte îngrijorare.

Recent, indicatorul PMI al IHS Markit a confirmat faptul că, dintre marile ţări dezvoltate, Spania pare să aibă în mod deosebit probleme. Performanţa acesteia se situează sub cea a altor ţări europene, inclusiv Italia, mai dur lovită de primul val al cazurilor de COVID-19.

Titlurile de datorie ale ţării au rămas în urma unui raliu regional, iar diferenţa dintre acestea şi titlurile Italiei a atins cel mai scăzut nivel din peste doi ani, notează Bloomberg.

Citigroup recomanda luna trecută vânzarea obliga­ţiunilor spaniole, invocând temeri fiscale în creştere, escaladarea tensiunilor din Catalonia şi perspectiva unei reduceri a ratingului de credit de către S&P.

Între timp, indicele bursier al ţării este de departe cel mai slab performer dintre principalii indicatori ai continentului în acest an.

La baza problemelor Spaniei stă una dintre cele mai puternice reluări a creşterii numărului de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus din Europa, generând temeri că declinul economic al ţării va fi mai profund decât cel al restului regiunii.

În acest context, guvernul spaniol şi-a redus estimările economice pentru acest an, anticipând că economia se va contracta cu 11,2%, faţă de estimarea anterioară privind un declin de 9,2%, potrivit Financial Times. Nadia Calvino, vicepremier pentru economie, a adăugat că se aşteaptă la o revenire cu 7,2% a creşterii anul viitor.

Economia sclerotică a Spaniei şi ceea ce şeful băncii centrale spaniole a numit o piaţă a muncii „disfuncţională“ nu fac decât să sporească îngrijorările. Guvernul anticipează o rată a şomajului de 17% până la finalul acestui an.

Maria Jesus Montero, ministrul pentru buget, a arătat că deficitul bugetar al ţării va urca la 11,3% din PIB în acest an, înainte de a scădea la 7,7% în 2021. Aceasta a subliniat că guvernul nu va încerca să diminueze deficitul prin reduceri de cheltuieli, ceea ce indică faptul că majorări importante de taxe sunt la orizont.

Potrivit WSJ, structura economiei Spaniei, care s-a aflat pe creştere în perioada 2015-2019, explică riscurile existente în acest moment. Turismul reprezintă direct 12% din PIB-ul ţării, mai mult decât în orice altă ţară membră a OCDE, şi 14% din rata de ocupare a forţei de muncă.

Cifrele oficiale sugerează că jumătate din cele un milion de locuri de muncă pierdute la apogeul pandemiei au fost deja recuperate. Însă alte 735.000 sunt susţinute de programe de şomaj parţial. Multe au legătură cu turismul şi vor dispărea probabil odată cu suspendarea susţinerii de stat. Rata reală a şomajului se situează probabil cu mult peste 20%, mai degrabă decât la 15%, rata oficială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO