Business Internaţional

Spania, o ţară cu 5 milioane de şomeri, duce lipsă de muncitori

Spania, o ţară cu 5 milioane de şomeri, duce lipsă de...

Autor: Bogdan Cojocaru

04.07.2016, 00:05 4394

Deşi Spania are aproape cinci milioane de şomeri, companiile de acolo duc lipsă de angajaţi. Criza de forţă de lucru calificată pune presiuni mari pe economie şi pe guvernanţi.

„Am căutat oameni timp de două luni. Am reuşit să găsim unul în Spania. Am încercat apoi în Argentina pentru ceilalţi”, spune Samuel Pimentel, headhunter la Ackermann Beaumont Group. Misiunea lui era să găsească consultanţi specialişti pentru un client, scrie Bloomberg.

Experienţa lui Pimentel reflectă o caracteristică bizară a pieţei muncii din Spania -  o ţară europeană cu o rată a şomajului mai mică doar decât cea a Greciei - care îngreunează procesul de vindecare postcriză, scrie Bloomberg.

Chiar dacă Spania are aproape cinci milioane de şomeri, viitorul premier se va confrunta cu o penurie de forţă de muncă potrivită nevoilor companiilor angajatoare.

„Este un paradox. Rata şomajului este prea mare. Cu toate acestea, vedem tensiuni pe piaţa muncii deoarece şomerii nu au calificarea cerută  de  angajatori”,  explică  Valentin  Bote,  analist  la  agenţia  de recrutare Randstad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO