Business Internaţional

Spania sfidează UE: Madridul anunţă o ţintă de deficit bugetar cu mult peste nivelul convenit

Spania sfidează UE: Madridul anunţă o ţintă de deficit bugetar peste nivelul convenit

Mariano Rajoy, premierul Spaniei

Autor: Anca Dumitrescu

02.03.2012, 16:20 948

Spania a sfidat Uniunea Europeană anunţând vineri o ţintă de deficit bugetar de 5,8% pentru acest an, cu mult peste limita de 4,4% convenită cu autorităţile de la Bruxelles, transmite Reuters.

Premierul Mariano Rajoy a declarat că Spania se încadrează în recomandările UE întrucât deficitul bugetar va fi redus la 3% până n 2013. El a arătat că şi noua ţintă stabilită pentru 2012 este dificil de realizat.

"Susţin austeritatea şi obiectivul de a reduce deficitul de la 8,5% la 5,8%", a afirmat Rajoy la încheierea summit-ului UE de la Bruxelles.

Anunţul umbreşte acordul liderilor europeni pentru o disciplină bugetară mai strictă şi echilibrarea finanţelor publice, pe termen mediu.

Rajoy a spus că decizia Spaniei nu va agita pieţele, dar acţiunile europene s-au depreciat, iar obligaţiunile germane au atins un vârf al şedinţei.

Spania este pe cale să devină un caz test al disponibilităţii Europei de a relaxa regulile fiscale pentru statele membre afectate de stagnare, şomaj ridicat şi pericolul tulburărilor sociale.

Spania a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 8,5%, cu 2,5 puncte procentuale peste ţinta stabilită.

Din acest motiv, pentru a reduce deficitul bugetar la 4,4% în acest an, guvernul ar trebui să taie cheltuieli de circa 44 miliarde de euro, ceea ce ar adânci recesiunea.

Pentru un deficit bugetar de 5,8% din PIB este nevoie de economii de aproximativ 30 de miliarde de euro.

Comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetar Olli Rehn a cerut Spaniei să justifice de ce a depăşit atât de mult ţinta pentru deficitul din 2011.

Comisia Europeană anticipează că economia Spaniei se va contracta cu 1% în acest an, în timp ce FMI şi Banca Spaniei estimează un declin de circa 1,5%.

Guvernul se aşteaptă la o agravare a şomajului în acest an, la 24,5%. Numărul şomerilor a depăşit anul trecut pragul psihologic de 5 milioane de persoane, reprezentând o rată de 22,85%, cea mai ridicată din rândul statelor industrializate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO