Business Internaţional

Spania şi Italia asigură, în faţa pericolului, că nu au nevoie de ajutor

Spania şi Italia asigură, în faţa pericolului, că nu au nevoie de ajutor

Autor: Bogdan Cojocaru

31.10.2012, 00:03 223

Liderii Italiei şi Spaniei au asigurat că economiile ţărilor lor, printre cele mai mari din Europa, nu au nevoie de ajutor internaţional. Dar afirmaţiile vin în con­diţiile în care Spania stă de cinci trimestre în recesiune, cu speranţe de ieşire minime pentru viitorul apropiat, iar tensiunile politice de la Roma riscă să pună în marşarier reformele deja luate pentru revenirea financiară şi economică a statului.

Turbulenţele politice din Italia, unde fostul premier Silvio Berlusconi ameninţă că partidul lui îşi va retrage sprijinul pentru guvern, şi ezitarea Spaniei de a cere, în pofida presiunilor unora dintre partenerii europeni, ajutor financiar de la UE a adus cele două state în prima linie a crizei suverane din zona euro, scrie NBC News.

Însă după ce s-a întâlnit cu omologul său spaniol Mariano Rajoy, premierul italian Mario Monti a explicat că ţara sa nu are nevoie de asistenţa financiară a UE, iar diferenţa mare dintre costurile de finanţare ale Germaniei, luate ca etalon, şi cele italiene nu se justifică. De asemenea, Rajoy a reiterat ideea că Spania va cere ajutor doar dacă aceasta va fi în interesul populaţiei.

Însă populaţia nu mai are răbdare cu austeritatea implementată de guvern pentru a satisface cerinţele UE. În Catalonia, o regiune spaniolă considerată a fi "uzina ţării", zeci de mii de oameni îmbrăţişează ideea independenţei, notează Financial Times.

"Madridul ne-a secătuit de prea mult timp", a spus un administrator de resurse umane. Catalonia contribuie cu 20% la produsul intern brut spaniol şi cu 21% la veniturile din taxe.

"Suntem convinşi că o Catalonie independentă este perfect viabilă din punct de vedere economic. Ne întrebăm însă dacă Spania ar mai fi viabilă fără Catalonia", a afirmat Albert Carreras, secretarul de finanţe al regiunii.

Investitorii se tem că revolta catalană va submina planul lui Rajoy de a readuce sub control cheltuielile, în special pe cele ale celor 17 guverne regionale care alimentează masiv deficitul bugetar al ţării.


Recesiunea continuă

Economia Spaniei a scăzut în perioada iulie-septembrie pentru al cincilea trimestru consecutiv, cu 0,3% faţă de cele trei luni anterioare, iar măsurile de austeritate au menţinut inflaţia la maximul a 17 luni. Produsul Intern Brut a scăzut cu câte 0,4% în primele două trimestre.

Anualizat, economia s-a contractat cu 1,6% în trimestrul al treilea, scădere mai puternică decât cea de 1,3% din precedentul trimestru, potrivit institutului de statistică din Spania, citat de CNBC.

Potrivit economiştilor consultaţi de agenţia Bloomberg, PIB-ul Spaniei ar putea să scadă în acest an cu 1,4%, mai mult decât contracţia de 0,5% anticipată de guvern.

În Italia, Berlusconi a ameninţat că partidul lui, cel mai mare din parlament, îşi va retrage sprijinul pentru guvern deoarece politicile acestuia adâncesc recesiunea, iar analiştii se întreabă dacă rebeliunea fostului premier nu cumva va destabiliza reformele economice ale ţării.

Atacul lui Berlusconi vine după ce acesta a fost condamnat la un an de închisoare pentru o fraudă de mai multe milioane de euro. Dar este foarte probabil ca fostul premier, care are 76 de ani, să nu facă închisoare din cauza vârstei înaintate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO