Business Internaţional

Spania şi Italia au obţinut cel puţin 40% din creditele ieftine acordate de BCE

Spania şi Italia au obţinut cel puţin 40% din...

Autor: Mădălina Bodârlău

18.09.2014, 19:01 135

Băncile din Italia şi Spania au accesat cel puţin 40% dintre creditele ieftine pe care Banca Centrală Europeană (BCE) le‑a acordat creditorilor din zona euro cu o dobândă de 0,15% în prima licitaţie organizată de instituţie, cuprinsă în programul de măsuri luate de BCE pentru redresarea economiilor din regiune, scrie Bloomberg.

Primele opt cele mai mari bănci italiene s‑au împrumutat de la BCE cu 18.3 miliarde de euro, aproximativ 22% din valoarea creditelor acordate de instituţie. UniCredit, care conduce topul băncilor din Italia, a luat un împrumut de 7.8 miliarde de euro, în timp ce Intesa Sanpaolo, a doua cea mai mare bancă italiană a obţinut un credit de 4 miliarde de euro. Dintre băncile spaniole care au dezvăluit valoarea creditelor primite, Banco Santander a primit cea mai mare sumă, de 3.6 miliarde de euro.

Cele 255 de bănci ale ţărilor din zona euro au obţinut împrumuturi cumulate de 82.6 miliarde de euro, valoare mai mică decât cea la care se aşteptau analiştii intervievaţi de Bloomberg, de 150 de miliarde de euro, ceea ce îi face pe economişti să creadă că planurile BCE de a încuraja creditarea şi de a stimula economiile din regiune vor fi îngreunate.

“Nu va avea loc o explozie a creditelor la cum arată situaţia. Ar putea însemna că cele mai multe bănci consideră că au suficient capital şi lichiditate dar nu acordă credite, deoarece nu există o politică destul de puternică de încurajare a creşterii economice din partea guvernelor statelor europene”, a spus Simon Maughan, cercetător la firma de analiză financiară OTAS Technologies din Londra.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO