Business Internaţional

Spania şi Italia se bucură de costuri de finanţare extrem de scăzute. Italia nici măcar nu are guvern stabil, iar în Spania şomajul face ravagii

Spania şi Italia se bucură de costuri de finanţare...

Autor: Catalina Apostoiu

10.02.2021, 23:14 214

Spania a atras comenzi de peste 65 miliarde de euro pentru o nouă emisiune de obligaţiuni pe 50 de ani în aceeaşi zi în care costurile de finanţare ale Italiei au atins un minim istoric, evidenţiind efervescenţa de pe pieţele de datorii din Europa, relatează Financial Times.

Spania a atras 5 miliarde de euro în cadrul emisiunii la un cupon de 1,45%, UniCredit remarcând că aceasta a fost prima operaţiune cu o maturitate de 50 de ani organizată de bănci de investiţii din 2016, când cumpărătorii au cerut un cost de finanţare mult mai ridicat, de 3,45%.

Între timp, randamentul obligaţiunilor pe 10 ani ale Italiei a scăzut sub 0,5% pentru prima dată, reflectând un raliu puternic al preţului activului. Optimismul inves­titorilor privitor la această ţară a crescut puternic de când Mario Draghi, fost preşedinte al BCE, a fost de acord să formeze un nou guvern care să implementeze reformele necesare pentru obţinerea de finanţare de peste 200 mld. euro de la UE.

Cererea solidă de obligaţiuni guvernamentale italiene şi spaniole, care au ratinguri de credit inferioare celor din Germania şi Franţa, arată cum vastul program de achiziţii de obligaţiuni al Băncii Centrale Europene şi fondul de redresare convenit la nivel de bloc au ajutat la creşterea încrederii investitorilor.

Cererea vine de asemenea în contextul în care guvernele încearcă să-şi finanţeze deficitele, care au crescut puternic pe fondul eforturilor strategilor de susţinere a economiilor în faţa şocului coronavirusului, cu împrumuturi pe termen mai lung.

Portugalia a primit comenzi de peste 40 mld. de euro în cadrul unei emisiuni de titluri pe 30 de ani săptămâna trecută, cuponul fiind de 1%. Cu numai doi ani în urmă, obligaţiunile portugheze pe 10 ani aveau un randament de peste 2,5%.

Săptămâna trecută, Belgia a atras 5 mld. de euro în cadrul unei emisiuni de titluri pe 50 de ani cu un cupon de 0,65%, în timp ce Franţa a vândut titluri de 7 mld. de euro având aceeaşi maturitate în ianuarie cu un cupon de 0,5%. Ambele emisiuni au atras cerere solidă din partea investitorilor.

Şi Slovenia a emis recent titluri cu scadenţa de 60 de ani, una dintre cele mai lungi din istoria ţării. Titlurile în euro au fost emise cu un randament de 0,70% şi un cupon de 0,6875%.

Se aşteaptă ca deficitele guvernamentale să se menţină ridicate la nivelul UE în acest an, iar UniCredit se aşteaptă ca Italia şi Austria să urmeze exemplul Spaniei şi să-şi asigure costuri reduse de finanţare cu emisiuni de obligaţiuni pe 50 sau chiar 70 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO