Business Internaţional

Spania şi Italia vor fi salvate de zona euro printr-un acord de bailout de 750 de miliarde de euro

Spania şi Italia vor fi salvate de zona euro printr-un acord de bailout de 750 de miliarde de euro

Christine Lagarde, directorul general al FMI: „În Mexic s-au plantat seminţele revenirii Europei“

21.06.2012, 00:05 1831

Zona euro va încerca să salveze Spania şi Italia împrumutându-le bani direct, fără ca ţările să fie nevoite să ceară asistenţă financiară internaţională, aşa cum au făcut Grecia, Irlanda şi Portugalia, şi să se supună austerităţii care ar veni odată cu bailouturile tradiţionale.

Germania a permis ca fondurile de salvare ale uniunii monetare, cu resurse de 750 miliarde euro, să cumpere în premieră obligaţiuni emise de Spania şi Italia pentru reducerea costurilor de finaţare ale acestora, scrie presa internaţională.

Schema de finanţare implică Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF), un mecanism temporar cu resurse de 250 miliarde euro, şi fondul permanent Mecanismul European de Stabilitate (ESM), de 500 miliarde euro. Deoarece EFSF este finanţat în mare parte de statele europene, planul poate fi considerat un bailout, notează The Washington Post.

Înţelegerea privind salvarea celor două ţări vine după ce costurile de finanţare ale Spaniei au atins cote critice, iar cele ale Italiei au crescut accentuat, se bazează pe o propunere a Romei şi a fost discutată de liderii Spaniei, Italiei, Franţei, Marii Britanii şi SUA la summitul G20 găzduit la începutul săptămânii de Mexic.

"Vor fi mai multe referitor la mecanismele care ne permit să luptăm cu speculaţiile. Trebuie să de­monstrăm că putem acţiona mai rapid", a declarat preşedintele francez Francois Hollande.

Un acord formal privind propunerea Italiei nu a fost încă încheiat, dar un anunţ oficial privind acest plan ar putea fi făcut în următoarele zile. Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat pentru The Independent că poziţia Germaniei nu s-a modificat, însă faptul că Berlinul nu a negat imediat planul poate fi interpretat ca un semn de flexibilitate din partea Germaniei.

"Structura pe care o construiesc, după cum ne-au descris-o, reprezintă cel mai puternic răspuns de până acum", a afirmat un oficial de la Casa Albă. La rândul ei, Christine Lagarde, şefa FMI a spus că în Mexic "au fost plantate seminţele revenirii Europei". Anterior, resursele celor două fonduri au fost utilizate pentru salvarea Greciei, Portugaliei şi Irlandei. Guvernelor acestor ţări le este oferită finanţare în schimbul acceptării unor programe de austeritate.

Regulile fondurilor de bailout spun că acestea îşi pot asuma riscuri asociate cu achiziţia de datorii ale statelor membre doar dacă ele participă la programe oficiale de asistenţă financiară impuse de UE şi FMI.

A cedat Merkel?

Germania s-a opus mult timp ca fondurilor de bailout să le fie permis să împrumute direct statelor cu probleme din zona euro, temându-se că Berlinul va plăti la final costurile, iar beneficiarii vor scăpa condiţiilor stricte impuse Greciei, Portugaliei şi Irlandei.

Însă evenimentele din ultimul timp i-au lăsat Berlinului două opţiuni, respectiv fie să sprijine acţiuni de urgenţă pentru a readuce sub control costurile de finanţare ale Spaniei, a patra economie ca mărime din zona euro, fie să privească prăbuşirea uniunii monetare, scrie The Guardian. Publicaţia britanică subliniază că este puţin probabil ca Merkel să-şi fi schimbat poziţia la presiunea liderilor lumii. Germania nu vrea să fie făcută responsabilă de distrugerea proiectului euro şi este conştientă că turbulenţele în care au intrat Spania şi Italia sunt de o altă natură şi au o altă magnitudine în comparaţie cu criza din Grecia, Irlanda şi Portugalia.

Riscurile planului de salvare sunt exacerbate însă de situaţia precară a economiei spaniole, care încă nu şi-a revenit după prăbuşirea pieţei imobiliare şi sectorului construcţiilor. Cu un program de austeritate erodând consumul şi cheltuielile publice, economia va rămâne în recesiune şi anul viitor, ceea ce va acutiza şomajul, aflat deja la cel mai ridicat nivel din zona euro. Dacă planul zonei euro eşuează, Spania va fi forţată în cele din urmă să ceară un bailout internaţional, iar Europa nu va mai avea cu ce să salveze şi Italia.

Folosirea fondurilor de bailout la achiziţia obligaţiunilor spaniole şi italiene ar putea reprezenta primul pas spre colectivizarea datoriilor ţărilor zonei euro, proces care va culmina probabil cu emiterea de euroobligaţiuni, plan deja propus de preşedintele CE Jose Emanuel Barroso.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO