Business Internaţional

Specialiştii consideră că economia Americii va încetini dramatic anul viitor, înainte de a intra în recesiune în 2020

Specialiştii consideră că economia Americii va...

Autor: Alex Ciutacu

09.12.2018, 19:00 699

Alimentată de reformele fiscale de anul acesta, economia lui Donald Trump şi-a atins maximul în al doilea trimestru din acest an şi este de aşteptat ca aceasta să încetinească în 2019, apropiindu-se de o recesiune, cred economiştii citaţi de CNBC.

Acesta ar fi unul dintre principalele motive pentru pierderile din pieţele de capital, în contextul în care investitorii îşi mută banii înspre obligaţiuni şi cumpără datorii.

Marile companii şi-au anunţat zilele acestea predicţiile pentru anul viitor, potrivit cărora atât Goldman Sachs cât şi JP Morgan văd creşterea economică încetinind sub 2% în prima jumătate a anului viitor.

Însă în acelaşi timp cele două firme se aşteaptă ca FED-ul să majoreze dobânda de referinţă de patru ori în 2019, în timp ce alţi economişti cred că FED-ul nu va face mutări atât de îndrăzneţe.

Economiştii aratîă spre o serie de factori cheie pentru a-şi motiva predicţiile de încetinire a creşterii economice, însă în fruntea listei stau potenţialele majorări de dobândă de bază, precum şi impactul pe care îl va avea războiul comercial demarat de Donald Trump şi care dă semne că s-ar putea continua şi în timpul anului viitor.

Mai mult, economiştii nu prevăd o recesiune pentru anul viitor, însă sunt siguri de una pentru 2019.

„Depinde foarte mult de Fed. Dacă vor continua pe această traiectorie de majorare...cred că vom ajunge la o recesiune în prima jumătate din 2020”, spune Joseph LaVorgna, economist şef în cadrul Natixis. La Vorgna se aşteaptă la o creştere de 2,5% pentru prima jumătate a anului viitor, dar care va încetini în a doua jumătate a anului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO