În Polonia, preţurile din magazine au crescut în septembrie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar acesta nu este sfârşitul scumpirilor. În pofida războiului discounterilor, fructele şi legumele de exemplu se vor scumpi, scrie Warsaw Voice.
După o creştere de 4,3% în august, în septembrie preţurile au fost cu 4,9% mai mari decât în urmă cu un an, relevă un sondaj realizat de UCE Research şi Universitatea WSB Merito. Experţii anticipaseră deja că rata creşterii preţurilor se va apropia de 5% în septembrie, evoluţia fiind de asemenea rezultatul inundaţiilor şi vremii extreme din urmă cu câteva săptămâni.
„Situaţia este influenţată de diverşi factori. Nu se poate spune că schimbările de preţuri din magazine sunt influenţate doar de dezgheţarea TVA. Este de asemenea sfârşitul verii, care marchează finalul sezonului fructelor şi legumelor mai ieftine, dar şi o creştere a costurilor de încălzire“, arată Anna Semmerling, expert la Universitatea WSB Merito.
În septembrie, legumele au fost în capul listei celor mai scumpe categorii, urmate de fructe şi băuturi.
Experţii sunt de acord că preţurile vor continua să crească în următoarele săptămâni. „Şi alte categorii vor consemna scumpiri. Iar situaţia nu-i încurajează deloc pe polonezi să cheltuiască. Datele NielsenIQ arată că 37% dintre polonezi cred că situaţia lor financiară este mai rea decât în urmă cu un an, iar 54% dintre aceştia caută în mod activ alte surse de venit pe lângă jobul de bază.
În Cehia, inflaţia a accelerat peste aşteptări în septembrie, aducând noi argumente pentru menţinerea de către banca centrală a ţării a unei abordări prudente privitoare la ieftinirea creditului, potrivit Bloomberg.
Preţurile au urcat cu 2,6% în septembrie în termeni anuali, creşterea fiind determinată în principal de preţurile volatile la alimente. Banca centrală a ţării şi-a redus dobânda de referinţă cu 275 de puncte bază din decmbrie, încetinind ritmul reducerii costurilor de finanţare la un sfert de punct în ultimele două şedinţe.
Mai multe detalii pe www.zf.ro
Săptămâna trecută, guvernatorul acesteia Ales Michl a declarat că banca trebuie să fie precaută cu privire la noi reduceri de dobânzi, putându-le pune pe pauză dacă riscurile inflaţioniste cresc.
În Ungaria, inflaţia a încetinit la ţinta băncii centrale, preţurile având o creştere anuală de 3% în septembrie, cel mai bun rezultat din ianuarie 2021.
Banca centrală a ţării şi-a reluat reducerile de dobânzi luna trecută, însă viceguvernatorul acesteia Barnabas Virag a transmis recent investitorilor că spaţiul pentru o reducere de dobânzi în octombrie s-a îngustat din cauza riscurilor geopolitice.
Banca centrală se aşteaptă ca inflaţia să-şi reia creşterea în restul anului, relevă noi estimări publicate luna trecută, care văd preţurile consemnând un avans de 4,2% în decembrie.