Business Internaţional

Speranţă pentru Grecia: statul elen a recuperat aproape trei sferturi din competitivitate şi are cele mai dinamice exporturi din zona euro

Speranţă pentru Grecia: statul elen a recuperat aproape trei sferturi din competitivitate şi are cele mai dinamice exporturi din zona euro

Christian Noyer, membru în consiliul guvernator al BCE, este încântat mai ales de creşterea exporturilor Greciei, printre cele mai dinamice din zona euro. AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita

05.12.2012, 00:04 890

Deşi Grecia va intra în curând în al şaselea an de recesiune, există motive de optimism deoarece statul elen va fi capabil să relanseze economia ţării dacă stă pe drumul reformelor, apreciază Christian Noyer, membru în Consiliul Guvernatorilor al BCE. El este încântat în special de creşterea exporturilor greceşti, printre cele mai rapide din zona euro. Reformele au făcut ca Grecia să recupereze 72% din competitivitatea pierdută între anii 2001 şi 2009.

Creşterea exporturilor greceşti este un prim semnal că economia elenă începe să îşi revină, avansul acestora fiind printre cele mai ridicate din zona euro, după ce costurile şi salariile au fost reduse semnificativ, a spus Noyer într-un interviu acordat CNBC.

În primele opt luni, exporturile au crescut cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar în septembrie s-au majorat cu aproape 10% comparativ cu luna anterioară, cea mai rapidă creştere din rândul ţărilor din zona euro.

"Acum, ce rămâne de făcut este îmbunătăţirea efectivă a administraţiei pentru ca activităţile economice să se desfăşoare şi să se dezvolte într-un mediu cu mai puţină birocraţie. Aceasta este de fapt problema în programul de asistenţă financiară şi există mai multe motive pentru a fi încrezători că economia îşi va reveni", a spus Noyer.

Afirmaţiile bancherului francez sunt susţinute şi de banca centrală a Greciei care consideră că economia elenă îşi va reveni mai repede decât se estimează dacă se implementează reformele structurale şi măsurile financiare.

Instituţia estimează că 72% din competitivitatea pierdută între anii 2001 şi 2009 a fost recuperată în perioada 2010-2012, urmând ca la anul competi­tivitatea să-şi revină complet, scrie Kathimerini. Progresul se datorează în principal reducerii salariilor, care au scăzut constant începând cu 2010. Per total, anul acesta salariile au scăzut cu 8,1% faţă de anul trecut şi se estimează că în 2013 se vor reduce cu aceeaşi rată.

Economia elenă va reveni pe creştere din 2014, anul viitor urmând să scadă cu 4-4,5%, potrivit prognozei băncii centrale a Greciei.

Atena şi-a luat angajamentul că va implementa reforme precum reducerea chetuielilor, privatizarea companiilor de stat şi reducerea birocraţiei pentru a relansa economia în schimbul ajutorului primit de la creditorii săi internaţionali.

Răscumpărarea datoriei

Guvernul grec a anunţat săptămâna aceasta că va răscumpăra o parte din obligaţiunile sale prin intermediul unei licitaţii, această măsură făcând parte din planul de reducere a datoriei ţării. Grecia va oferi zece miliarde euro pentru răscumpărarea obligaţiunilor de stat emise anul acesta, care au o valoare nominală de 62 miliarde euro, notează Bloomberg. Preţul maxim oferit de stat deţinătorilor de obligaţiuni greceşti este de 34,1% din valoarea nominală pentru titluri cu scadenţa în perioada 2023-2042. Licitaţia se va încheia pe 7 decembrie.

Dacă răscumpărarea datoriilor va avea success, Grecia va primi de la FMI şi UE o tranşă de peste 30 miliarde euro din pachetul de bailout.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO