Business Internaţional

Speranţă pentru românii din Spania: economia spaniolă creşte cu cel mai puternic ritm din anul 2007 încoace

Speranţă pentru românii din Spania: economia spaniolă...

Autor: Daniela Stoican

31.07.2014, 00:05 765
Economia Spaniei, una dintre cele mai mari din zona euro, dar printre economiile cel mai dur lovite de criză, a înregistrat în cel de-al doilea trimestru cel mai rapid ritm de creştere din 2007 încoace, iar guvernul se finanţează chiar mai ieftin decât SUA, ale căror titluri de trezorerie sunt considerate cele mai sigure astfel de active.

Numărul românilor care locuiau în Spania la începutul anului 2012 era de circa 800.000, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică al României.

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale ale Spaniei pe zece ani se situa la 2,458% miercuri, după ce în 2012 depăşise pragul de pericol de 7%, determinând miniştrii de finanţe din zona euro să construiască pentru Spania un sprijin financiar de până la 100 de miliarde de euro pentru a-i salva băncile.

PIB-ul Spaniei a crescut cu 0,6% în trimestrul al doilea al acestui an, faţă de trimestrul anterior, ceea ce reprezintă cea mai mare creştere din 2007, de dinainte de intrarea ţării în recesiune. Dar Spania se apropie îngrijorător de deflaţie, rata anuală a inflaţiei decelerând  la 0,3% în iulie.

De altfel, persistă îngrijorări privind întreaga zonă euro. Rata şomajului este ridicată, iar inflaţia este mult sub ţinta BCE, totuşi revenirea randamentelor la un nivel scăzut ar putea fi un semnal  de revenire a economiilor anumitor state mai slabe din zona euro.

Adjunctul ministrului economiei din Spania Fernando Jimenez Latorre a declarat că Spania ar putea să îşi majoreze previziunile de creştere în septembrie.

„Scăderea randamentului obligaţiunilor pe 10 ani ale Spaniei reflectă nu doar scăderea primei de inflaţie, ci şi a primei de risc în general. Prima de risc include riscul destrămării zonei euro şi ca Spania să intre în default. Şi aceste riscuri s-au diminuat, deşi sunt mai dificil de măsurat“, au arătat analiştii de la banca BBH.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO