Business Internaţional

Spitalele din Marea Britanie au început să folosească tehnologia blockchain pentru a monitoriza vaccinurile anti-COVID-19

Spitalele din Marea Britanie au început să folosească...

Autor: Eduard Ivanovici, Alex Ciutacu

19.01.2021, 16:55 1270

Două spitale din Regatul Unit au implementat soluţii bazate pe blockchain - tehnologia de tip registru imuabil din spatele criptomonedelor - pentru a ţine evidenţa datelor legate de dozele de vaccin şi de temperaturile la care sunt ţinute acestea înainte de a fi administrate pacienţilor, notează CNBC.

Unităţile Serviciului Naţional de Sănătate (NHS) din South Warwickshire, Anglia, utilizează în prezent o soluţie dezvoltată de firma britanică Everyware şi de organizaţia americană Hedera Hashgraph. Everyware utilizează senzori pentru a monitoriza echipamentele de stocare în timp real, în timp ce Hedera este un dezvoltator de blockchain susţinut de companii precum Google şi IBM. 

Blockchain-ul este o tehnologie care a fost descoperită ca registru digital, imuabil, pe care sunt înscrise tranzacţiile cu bitcoin, însă mai mulţi jucători care au apărut în piaţă au construit soluţii noi, mai complexe. Tehnologia blockchain a fost folosită în domenii variate, inclusiv gigantul Walmart a utilizat-o pentru trasabilitatea lanţurilor de aprovizionare cu alimente şi pentru a identifica în timp real potenţialele pericole de contaminare. În România, jucători din industria alimentară precum Cris-Tim au implementat soluţii bazate pe blockchain pentru trasabilitate. 

Tom Screen, director tehnic în cadrul Everyware, a declarat că senzorii monitorizează temperatura din unităţile de refrigerare a vaccinurilor anti-COVID-19, iar datele sunt trimise mai apoi către o platformă de cloud unde sunt criptate şi transferate pe reţeaua blockchain a Hedera.

Obiectivul operaţiunii este reprezentat de stocarea digitală a datelor pe care le generează vaccinurile sensibile la temperatură, precum cele dezvoltate de Pfizer şi BioNTech. În teorie, spitalele ar putea fi în stare să găsească toate neregulile în unităţile de refrigerare înainte de administrarea propriu-zisă a vaccinurilor.

Vaccinul creat de Pfizer/BioNTech trebuie stocat la temperaturi de -70 de grade celsius şi poate rezista în condiţii de două-opt grade celsius până la cinci zile, ceea ce generează o serie de probleme logistice în cadrul proceselor de distribuire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO