Business Internaţional

Spitzer despre Sandy Weill: lupul stapan la oi

26.03.2003, 00:00 20

Sandy Weill, directorul executiv al grupului financiar american Citigroup, si-a retras la sfarsitul saptamanii trecute nominalizarea pentru board-ul Bursei de Valori din New York (NYSE) ca urmare a obiectiilor ridicate de catre Eliot Spitzer, procurorul general al New Yorkului, informeaza Financial Times.
Spitzer a fost o sursa de necazuri pentru bancile de pe Wall Street, mai ales pentru Salomon Smith Barney, banca de investitii din cadrul Citigroup, care a fost una din tintele favorite ale lui Spitzer in campania sa impotriva posibilelor conflicte de interese din activitatea de cercetare a bancilor de investitii. Citigroup a acceptat sa plateasca in luna decembrie a anului trecut 400 de milioane de dolari ca parte a unui acord important cu autoritatile de reglementare a pietei valorilor mobiliare cu privire la legaturile improprii dintre departamentele de consultata si cercetare.
Sandy Weill a fost nominalizat pentru boardul NYSE la sfarsitul saptamanii trecute ca unul din cei 12 directori "publici". Daca ar fi fost ales de catre membrii NYSE Weill ar fi avut un loc in board alaturi de cei 12 reprezentanti ai industriei valorilor mobiliare.
Insa Eliot Spitzer a dat de inteles membrilor NYSE ca in opinia lui alegerea lui Sandy Weill ca unul din campionii investigatiilor publice ar fi inadecvata.
Richard Grasso, presedinte si director executiv al NYSE, a declarat ca regreta profund decizia lui Weill. El a spus ca directorul de la Citigroup a hotarat sa se retraga dupa ce "a fost informat despre comentariile si intentiile procurorului general al New Yorkului fata de nominalizarea sa". Grasso a adaugat ca Weill "acceptase cu greu sa fie nominalizat si ca era cu totul impotriva angajarii intr-o disputa publica pe marginea acestui lucru".
In ciuda acordului incheiat de Citigroup in valoare de 400 milioane de dolari, din care 300 milioane dolari amenzi, 75 milioane pentru finantarea cercetarii independente si 25 milioane dolari pentru educarea investitorilor, banca si ceilalti rivali de pe Wall Street se afla inca in negocieri cu organismele de reglementare pentru stabilirea limbajului si a termenilor acordului. Acesta ar putea fi unul din motivele pentru care Spitzer s-a simtit indreptatit sa intervina in procesul nominalizarilor de la NYSE.
raluca.mirescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO