Business Internaţional

Sprijin din partea UE: Comisia Europeană a plătit 600 milioane de euro Ucrainei sub formă de asistenţă macrofinanciară

Sprijin din partea UE: Comisia Europeană a plătit 600...

Autor: Mediafax

20.05.2022, 17:25 49

Comisia Europeană anunţă că a plătit, vineri, 600 milioane de euro Ucrainei sub formă de asistenţă macrofinanciară.

„În urma invaziei neprovocate şi nejustificate a Rusiei, acest sprijin financiar de urgenţă ajută Ucraina să abordeze deficitul său acut de finanţare pentru nevoile sale umanitare şi de apărare excepţionale. Prima tranşă, de 600 milioane EUR, din această operaţiune de asistenţă macrofinanciară de urgenţă a fost plătită în două etape la 11 şi 18 martie. Plata s-a efectuat în urma unei evaluări a progreselor înregistrate de autorităţi în ceea ce priveşte punerea în aplicare a măsurilor de politică structurală convenite în memorandumul de înţelegere”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Comisia a concluzionat că, în general, autorităţile au luat măsuri în vederea îndeplinirii condiţionalităţii convenite.

Cu toate acestea, circumstanţele actuale ale războiului constituie un eveniment de forţă majoră care împiedică finalizarea efectivă a măsurilor de politică structurală.

Ca răspuns excepţional la nevoile acute de finanţare ale Ucrainei şi întrucât condiţionalitatea nu poate fi îndeplinită, în acest stadiu, din motive de forţă majoră, Comisia a decis să procedeze de urgenţă la plata celei de a doua tranşe.

De la începutul agresiunii ruse, UE şi-a intensificat în mod semnificativ sprijinul, mobilizând aproximativ 4,1 miliarde EUR pentru a sprijini rezilienţa economică, socială şi financiară globală ale Ucrainei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO