Business Internaţional

Ce spun economiştii: PIB-ul, un indicator depăşit, în care nu se mai poate avea încredere. Noile tehnologii au transferat o parte tot mai mare din procesul de creare de valoare către domenii virtuale dincolo de realitatea fizică a bunurilor

Ce spun economiştii: PIB-ul, un indicator depăşit, în...

Autor: Catalina Apostoiu

26.02.2018, 21:01 821

Deşi sunt publicate trimestrial, datele privitoare la PIB nu mai oferă o imagine completă asupra activităţii economice, susţine Thomas Straubhaar, economist elveţian, profesor de relaţii economice internaţionale la Universitatea din Hamburg, într-o opinie publicată pe Deutsche Welle.

Din păcate nu este o glumă, ci un adevăr înfricoşător: PIB-ul are o listă foarte lungă de deficienţe în modul în care percepe, calculează şi interpretează creş­­terea şi totuşi acesta rămâne singu­rul indicator serios care măsoară acti­vi­ta­­­tea macroeconomică, scrie Strau­bhaar.

A te concentra exclusiv pe PIB şi evoluţia acestuia este o iluzie mai mare decât oricând, iar asta nu prin prisma criticilor potrivit cărora acesta reflectă doar prosperitatea ca întreg, fără a se menţiona nimic despre distribuţia acesteia, ci pentru că este desprins total de realitate.

„În era digitalizării, PIB-ul nu mai este un termometru de încredere al climatului economic”, declară eco­no­mistul elveţian.

Noile tehnologii au transferat o parte în creştere din procesul de creare de valoare către domenii virtuale dincolo de realitatea fizică a bunurilor. Aceste bunuri şi servicii furnizate online sunt numai parţial descrise, şi asta în cel mai bun caz.

Valoarea adăugată online nu este înregistrată.

Un număr considerabil de bunuri de larg consum şi servicii sunt oferite online aproape gratuit, astfel încât valoa­rea lor nu este reflectată în datele pri­vind PIB-ul. Acestea înlocuiesc totuşi achi­ziţia de produse „fizice” care au fost întot­deauna incluse în datele privind PIB-ul. Crearea de valoare pe Internet şi efectele unei sharing economy în care bu­nuri de valoare ridicată ca aparta­mente sau maşini sunt împărţite şi nu achi­­ziţio­nate individual dau mari dureri de cap celor care încearcă să analizeze con­tri­buţia acestora la creşterea eco­nomică.

De aceea, ne putem baza pe indi­ca­to­rul PIB-ul şi metodologiile sale mai pu­ţin decât oricând. Admiterea acestui fapt reprezintă o condiţie minimă pen­tru ca comunitatea economică să avan­se­­ze, trebuind să găsească metode noi, mai bune.

Presa şi publicul trebuie de asemenea să ştie cât de ilogic este să se îngrijoreze în legătură cu fluctuaţiile marginale ale PIB-ului, sau chiar să propage teamă sau euforie, când erori fundamentale pun întregul mod de calcul sub semnul întrebării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO