Business Internaţional

Ce spun investitorii despre redeschiderea timpurie a economiei: Spaţiul economic va rămâne îngrijorat în legătură cu traiectoria incertă a coronavirusului. Afacerile trebuie să adopte o serie de norme care să asigure protecţia angajaţilor şi clienţilor

Ce spun investitorii despre redeschiderea timpurie a...

Autor: Eduard Ivanovici

28.03.2020, 10:21 4016

Intenţia preşedintelui Donald Trump de a redeschide cât mai rapid economia în ciuda semnelor că virusul continuă să se răspândească poate avea repercusiuni, în condiţiile în care numărul celor care vor dori să rămână în casă urmează, cel mai probabil, să crească în săptămânile următoare, scrie Reuters.

Trump a declarat luni că la sfârşitul perioadei de 15 zile, care se va termina la sfârşitul lunii, „vom lua o decizie asupra drumului pe care vrem să îl alegem”. Săptămâna trecută, Trump le cerea americanilor să îşi suspende majoritatea activităţilor sociale timp de 15 zile.

Ştirile despre intenţia preşedintelui de a redeschide economia Statelor Unite în curând nu vor fi primite uşor de investitori, care vor rămâne îngrijoraţi în legătură cu traiectoria incertă a coronavirusului şi a efectelor economice pe care le exercită asupra tuturor, spune Axel Merk, director de investiţii în cadrul companiei Merk Ivestements.

Indexul S&P 500 a scăzut la începutul săptămânii cu 3%. Din 19 februarie a înregistrat o scădere de peste 30% şi a ajuns la acelaşi nivel de la sfârşitul lui 2016, de dinainte ca Donald Trump să fie ales preşedinte.

Într-un interviu de săptămâna trecută, Thomas Barkin – preşedintele Rezervei Federale din Richmond a spus că orice încercare de reluare a activităţilor economice normale va depinde de un număr tot mai mare de teste împotriva virusului, astfel încât afacerile să fie în stare să urmeze o serie de norme care să asigure siguranţa angajaţilor şi clienţilor.

Rata şomajului din SUA ar putea suferi o scădere de 30% în al doilea trimestru al anului, conform preşedintelui Rezervei Federale din St. Louis, James Bullard.

„Este obligatoriu să facem rost de teste precise şi să citim rata de recuperare la fel cum citim cazurile confirmate şi decesele. Nu cred că pieţele vor câştiga din punct de vedere economic dacă oamenii continuă să moară pe capete”, spune David Kotok, preşedinte şi director de investiţii la Cumberland Advisors.

Alţi economişti sunt de părere că că cea mai importantă decizie este de a redeschide economia.

„Dacă mai ţinem Statele Unite închise pentru încă 60 de zile, s-ar putea să rămâi fără economie şi sistem medical”, a declarat John Lekas, membru în cadrul firmei de investiţii Leader Capital.

Gregory Daco, membru în cadrul firmei de cercetare Oxford Economics, este de părere că, după ce vor fi ridicate restricţiile, „business-urile şi familiile vor rămâne extrem de vigilente, iar intermedierea financiară va rămâne presată... Şi, cu restul ţărilor în carantină, cel mai probabil ne vom înstrăina de restul lumii”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO