Business Internaţional

Sri Lanka are un nou preşedinte. Protestatarii sunt gata să-i acorde o şansă

Sri Lanka are un nou preşedinte. Protestatarii sunt gata...

Autor: Petru Mazilu

21.07.2022, 11:08 77

Ranil Wickremesinghe este noul preşedinte din Sri Lanka după ce a depus jurământul în cadrul ceremoniei de învestitură.

Ranil Wickremesinghe a depus jurământul în funcţia de preşedinte promiţând că va scoate ţara din criza economică. Preşedintele, în vârstă de 73 de ani, a depus jurământul joi, în complexul păzit al parlamentului, potrivit BBC.

Fostul prim-ministru este considerat extrem de nepopular în rândul populaţiei, însă unii protestatari au declarat că îi vor acorda o şansă. Sri Lanka se află în prezent în mijlocul unor tulburări în masă din cauza unei grave crize economice.

Mulţi dau vina pe fostul preşedinte pentru gestionarea defectuoasă a crizei, dar îl consideră pe Wickremesinghe ca fiind o parte a problemei. Totuşi, au fost puţine demonstraţii pe străzi a doua zi după ce Wickremesinghe a câştigat votul în parlament.

Securitatea a rămas strictă în jurul clădirilor guvernamentale din capitală.

„El este aici şi vom vedea care sunt acţiunile sale. Dacă nu primim mâncare, medicamente, vom ieşi în stradă", a declarat o femeie.

Wickremesinghe a obţinut o majoritate puternică în Parlament, cu sprijinul partidului de guvernământ, Frontul Popular din Sri Lanka (SLPP). El l-a învins cu 134 de voturi la 82 pe principalul său rival, Dullus Alahapperuma, un deputat dizident din partidul de guvernământ, susţinut de opoziţie.

Wickremesinghe urmăreşte să restabilească stabilitatea politică pentru ca ţara să poată relua negocierile cu Fondul Monetar Internaţional în vederea obţinerii unui ajutor financiar. El a declarat în faţa parlamentului că naţiunea se află „într-o situaţie foarte dificilă" şi că urmează „provocări mari".

Sri Lanka este măcinată de luni de zile de proteste, deoarece ţara este efectiv în faliment şi se confruntă cu penurii acute de alimente, combustibil şi alte bunuri de bază.

Săptămâna trecută, zeci de mii de protestatari au mărşăluit pe străzile din Colombo, cerând demisia fostului preşedinte Gotabaya Rajapaksa şi a lui Wickremesinghe. Rajapaksa a fugit din ţară şi a ajuns în Singapore, de unde şi-a prezentat demisia oficială.

Wickremesinghe nu a demisionat, deşi iniţial se oferise să o facă, şi a acceptat funcţia de preşedinte interimar în momentul în care Rajapaksa a fugit. Când a preluat funcţia de preşedinte interimar, săptămâna trecută, a ordonat armatei să facă tot ce este necesar pentru a restabili ordinea publică, după ce protestatarii au luat cu asalt şi au ocupat clădirile guvernamentale. De asemenea, el a prelungit starea de urgenţă naţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO