• Leu / EUR4.9419
  • Leu / GBP5.6702
  • Leu / USD4.9805
Business Internaţional

Sri Lanka le cere angajaţilor guvernamentali să lucreze de acasă din cauza lipsei de combustibil. Naţiunea insulară se confruntă cu cele mai grave tulburări financiare din ultimele şapte decenii

Sri Lanka le cere angajaţilor guvernamentali să lucreze de acasă din cauza lipsei de combustibil. Naţiunea insulară se confruntă cu cele mai grave tulburări financiare din ultimele şapte decenii

Autor: Mediafax

17.06.2022, 18:26 112

Guvernul din Sri Lanka le-a cerut vineri angajaţilor din sectorul public să lucreze de acasă timp de două săptămâni din cauza crizei combustibililor. Naţiunea insulară se confruntă cu cele mai grave tulburări financiare din ultimele şapte decenii, anunţă Reuters.

Sri Lanka se străduieşte să găsească valută străină pentru a plăti importurile de combustibil de care are nevoie cu disperare, iar stocul existent de benzină şi motorină se estimează că se va epuiza în câteva zile.

Specialiştii spun că o combinaţie între proasta guvernare şi pandemia COVID-19 a împins această ţară de 22 de milioane de locuitori în cea mai gravă criză economică de la obţinerea independenţei faţă de Marea Britanie, în 1948.

„Luând în considerare limitele severe ale aprovizionării cu combustibil, sistemul slab de transport public şi dificultatea de a utiliza vehicule private, această circulară permite personalului să se prezinte la serviciu începând de luni", a declarat vineri Ministerul Administraţiei Publice şi Internelor.

Din cei aproximativ un milion de angajaţi guvernamentali, salariaţii care furnizează servicii esenţiale, cum ar fi asistenţa medicală, vor continua să se prezinte la serviciu, se arată în circulară.

La începutul acestei săptămâni, guvernul a aprobat, de asemenea, săptămâna de lucru de patru zile pentru angajaţii din sectorul public pentru a-i ajuta să facă faţă unei penurii cronice de combustibil şi pentru a-i încuraja să cultive alimente.

Cozi uriaşe de vehicule care se întind pe mai mulţi kilometri s-au format la multe benzinării din întreaga ţară în această săptămână, iar oamenii au aşteptat mai mult de 10 ore pentru combustibil.

Ţara se află în discuţii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru un pachet de salvare, iar o delegaţie este aşteptată luni la Colombo.

Organizaţia Naţiunilor Unite a prezentat un plan de strângere a 47 de milioane de dolari pentru a oferi asistenţă celor 1,7 milioane de srilankezi cei mai afectaţi de criză în următoarele patru luni.

Până la 5 milioane de srilankezi ar putea fi afectaţi în mod direct de penuria de alimente în următoarele luni, a anunţat vineri biroul premierului Ranil Wickremesinghe.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9419
Diferență: -0,1051
Ieri: 4.9471
Azi: 4.9805
Diferență: -0,6483
Ieri: 5.0130
Azi: 5.6702
Diferență: -0,3585
Ieri: 5.6906
Azi: 5.0577
Diferență: -0,2426
Ieri: 5.0700