Business Internaţional

Sri Lanka, prima ţară care arată lumii ce se întâmplă când rămâi fără combustibil: răzmeriţă, guvernul luat cu asalt, preşedintele fuge. Urmează haosul?

Sri Lanka, prima ţară care arată lumii ce se...

Autor: Petru Mazilu, Iulian Tenchiu

10.07.2022, 17:01 1766

Preşedintele din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a anunţat că va demisiona după ce protestatarii au luat cu asalt reşedinţa sa oficială şi au incendiat casa premierului, potrivit BBC.

Haosul s-a instalat după ce ţara a rămas pur şi simplu fără petrol. Sri Lanka importă 100% din consumul de combustibil. Situaţia poate fi un preview pentru alte ţări dependente de import.

Pe fondul crize de combustibil, ţara este obligată să raţionalizeze consumul şi să-l limiteze la servicii esenţiale. Chiar şi cu această măsură Sri Lanka mai are energie doar pentru câteva zile.

Guvernul a acumulat deja datorii de 800 de milioane de dolari faţă de marii furnizori internaţionali şi totodată i s-a interizs accesul la pieţele externe pentru viitoare împrumuturi ce ar putea pune capăt crizei.

Penuria de combustibil care şi-a atins apogeul durează deja de câteva luni de zile, iar ţara se confruntă în acelaşi timp şi cu o  criză financiară care a blocat accesul populaţiei la alimente şi medicamente.

Sute de mii de oameni au protestat în capitala Colombo, cerând demisia lui Rajapaksa din cauza proastei gestiuni economice.

Preşedintele va demisiona pe 13 iulie, iar premierul Wickremesinghe a fost şi el de acord să demisioneze.

Preşedintele parlamentului, Mahinda Abeywardana, a declarat că preşedintele a decis să demisioneze „pentru a asigura o predare paşnică a puterii".

„Prin urmare, solicit publicului să respecte legea şi să menţină pacea", a spus el.

Cu doar câteva ore mai devreme, locuinţa premierului a fost incendiată după ce protestatarii au intrat în interior. Anterior, mulţimea a invadat reşedinţa oficială a lui Rajapaksa, plimbându-se prin interior şi sărind în piscina sa.

Criza vine după ce pandemia a afectat economia dependentă de turism şi a fost agravată de acumularea unei datorii guvernamentale uriaşe, de creşterea preţului petrolului şi de interzicerea anul trecut a importului de îngrăşăminte chimice, care a devastat agricultura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO