Business Internaţional

Stabilitatea economică ţine forţa de muncă în ţară: Polonezii nu mai vor să plece din ţară să muncească, la doar câţiva ani după ce reprezentau cea mai mobilă forţă de muncă din Europa

Stabilitatea economică ţine forţa de muncă în...

Autor: Alex Ciutacu

13.11.2018, 16:15 950

Brexitul, salariile mai mari din regiune şi o rata de şomaj aflată la un nivel foarte scăzut, au transformat ceea ce era cea mai mobilă forţă de muncă din Europa, într-o populaţie cu loc de muncă stabil care nu mai vrea să emigreze, potrivit Bloomberg.

De când Polonia s-a alăturat Uniunii Eurropene în 2004, circa 2,6 milioane de oameni, dintr-o populaţie totală de 38 de milioane, au emigrat din cauza salariilor scăzute şi a şomajului extrem de ridicat, pentru ţări mai bogate din Vestul Europei.

Însă anii de transformare economică, împreună cu contextul generat de plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană – încât Marea Britanie era piaţa favorită a polonezilor pentru muncă – au schimbat perspectivele cetăţenilor Poloniei.

Acum, nouă din zece oameni resping ideea de a pleca din ţară, potrivit unui sondaj realizat de Work Service. Acesta este cel mai înalt nivel înregistrat de când compania a început să realizeze acest sondaj anual în 2014 – atunci o cincime din populaţie îşi dorea să plece.

Aproape 40% din ce intervievaţi susţin că „locurile de muncă atractive” din Polonia sunt principalul motiv pentru care rămân acasă.

„Pentru prima dată în istoria sondajelor noastre, vedem ca numărul polonezilor care îşi doresc să lucreze peste hotare să fie reprezentat de o singură cifră”, spune Maciej Witucki, CEO al Work Service. „Fără îndoială, acest lucru se datorează situaţiei îmbunătăţite din piaţa muncii, care nu doar că slăbeşte interesul polonezilor pentru un loc de muncă în afara graniţelor, ba chiar îi determină pe oameni să respingă vehement ideea”.

Salariile au crescut în medie la un ritm anualizat de 7% pentru al doilea an deja, salariul mediu într-o companie mare ajungând acum la 1.046 dolari pe lună.

Rata şomajului este la 3,6%, potrivit Eurostat, una dintre cele mai scăzute din UE.  Doar 9% dintre polonezi au optat în cadrul sondajului pentru plecarea din ţară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO