Business Internaţional

Start pentru trimestrul vital în ceea ce priveşte eforturile Europei de depăşire a crizei coronavirusului

Start pentru trimestrul vital în ceea ce priveşte...

Autor: Catalina Apostoiu

02.04.2021, 00:00 61

Eforturile până acum fragile ale Europei de a depăşi criza corona­virusului ar putea atinge în sfârşit un punct de turnură, scrie Bloomberg.

După un început problematic al campaniei de vaccinare, progresul înregistrat în accelerarea acesteia în trimestrul doi va determina dacă zona euro va putea lăsa în sfârşit în urmă cele mai dramatice turbulenţe economice din istoria recentă.

Progresul lent de până acum i-a determinat chiar şi pe cei mai optimişti forecaster să-şi reducă proiecţiile de creştere pe 2021. Însă perspectiva unui progres real în actualul trimestru face ca proiecţiile comparativ prudente pentru regiune să pară posibil de atins. Totuşi, acest lucru nu va fi uşor.

Accelerarea vaccinărilor a cimentat încrederea într-o revenire economică. Bloomberg Economics şi-a majorat chiar estimarea de creştere pe 2021 la 4,4%. Şi strategii BCE contează pe un avans de 4% pe 2021, bazat pe o accelerare bruscă a vaccinărilor.

Speranţa într-un pro­gres poate fi văzută şi în încrederea în creştere, indica­torul Comisiei Eu­ro­pene atingând ni­veluri înregistrate ultima dată înaintea pandemiei.

Şi totuşi, trimestrul doi ar putea aduce un eşec. Întârzierile legate de livrări şi scepticismul privind vaccinurile ar putea da peste cap eforturile actuale. Există de asemenea semne de întrebare privi­toare la fondul de redresare de

750 miliarde de euro al UE.

Strategii ştiu că o altă amânare a revenirii ar însemna cicatrici eco­nomice mai profunde. Deo­camdată, însă, aceştia se simt mai puţin îngrijoraţi ştiind că criza nu poate dura la nesfârşit.

 

Accelerarea vaccinărilor a cimentat încrederea într-o revenire economică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO