Business Internaţional

Startup-urile europene cer crearea unui fond suveran pentru industria tech, în valoare de 100 de miliarde de euro

Sursa foto: Profimediaimages

Sursa foto: Profimediaimages

Autor: Eduard Ivanovici

30.03.2021, 16:23 96

Unele dintre cele mai mari companii tech din Europa cer crearea unui fond de 100 de miliarde de euro pentru a alimenta dezvoltarea unor lideri regionali în tehnologia verde şi pentru a susţine proiectele ştiinţifice din cadrul startup-urilor, notează Bloomberg.

Liderii a circa 35 de unicorni şi startup-uri, incluzând aici compania franceză Blablacar şi grupul italian FacilityLive, vor cere crearea unui Fond Suveran European pentru Industria Tech în timpul unei videoconferinţe cu Mariya Gabriel, comisarul UE pentru cercetare şi inovaţie.

Fondul ar combina bani publici şi privaţi şi ar lua forma unor investiţii de capital pe termen lung. De asemenea, există o posibilitate ca unii dinte fondatori să îşi investească în fond o parte din averea lor personală, însă propunerile se pot schimba de-a lungul şedinţei.

Unele dintre cele mai de succes startup-uri europene şi-au îndreptat atenţia asupra Statelor Unite, încercând să înregistreze astfel creşteri puternice. Serviciul de streaming audio Spotify, cu sediul în Stockholm, s-a listat pe bursa din New York în 2018, în timp ce Booking.com, fondat în Olanda, a fost vândut unei firme americane, cunoscută acum drept Booking Holdings Inc. Compania de software UiPath, fondată într-un apartament din Bucureşti, are în prezent sediul în New York, unde plănuieşte să îşi facă debutul pe bursă anul acesta, scrie publicaţia americană.

În ultimii ani, oficialii UE au luat în calcul crearea unui fond suveran pan-european care ar facilita investiţiile în industrii strategice, însă planurile au fost îngreunate în mod constant de pandemie.

Acum, fondatorii companiilor tech vor ca blocul comunitar să lanseze un set de măsuri ce ar susţine tranziţia către energie verde şi ar stimula inovaţiile digitale în sănătate, educaţie şi mai multe tehnologii experimentale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO